Opasne ljekovite biljke za trudnice

Neke je biljke tijekom trudnoće bolje izbjegavati! Donosimo popis tih biljaka i njihov utjecaj na organizam.

Neke biljke mogu biti potpuno bezopasne za trudnice, ali postoji i niz onih koje treba izbjegavati tijekom trudnoće, osobito u količinama koje nisu preporučljive. Prije upotrebe bilo koje od biljaka dobro je konzultirati se s fitoaromaterapeutom ili ginekologom. Donosimo neke od najčešće korištenih ljekovitih biljaka koje je bolje izbjegavati dok ste u drugom stanju:


Angelica archagelica, pelin, stolisnik – zabranjeni su za trudnice jer u sebi sadržavaju tvar koja potiče i regulira menstruaciju, a također mogu izazvati pobačaj ako se ne koristi u umjerenim količinama. U većim količinama može izazvati povišenje tlaka i ubrzati otkucaje srca.

Aloe vera potiče stezanje glatke muskulature, zato je treba izbjegavati u trudnoći i u slučaju upale želučano-crijevnog trakta. Ima i laksativna svojstva. Može sniziti razinu kalija u krvi i poremetiti rad crijeva, kao i izazvati krvarenje.

Borovica (kleka) – dokazano je da može izazvati pobačaj da djeluje na smanjenje plodnosti pa je kontraindicirana u trudnoći.

Ehinacea – nema dovoljno podataka o sigurnosti upotrebe ove biljke u trudnoći i laktaciji, stoga se savjetuje da je izbjegavate. Osim toga, snižava krvni tlak pa se već i zbog toga ne savjetuje trudnicama.

Ginko biloba – veće količine ginka mogu uzrokovati mučninu, proljev, povraćanje i glavobolje, a mogući su i problemi s venama.

Ginseng zbog nedostatka informacija o sigurnosti upotrebe ove biljke tijekom trudnoće, bolju ju je izbjegavati. Također nerijetko izaziva povišenje krvnog tlaka i može uzrokovati nesanicu ako se uzima u neprimjerenim količinama.

Majčina dušica, origano, ružmarin, eukapliptus – biljke koje su bogate eteričnim uljima i ako se koriste u većim količinama, mogu iritirati ili stimulirati rad maternice. Mogu se koristiti kao začini hrani u umjerenim količinama.

Medvjetka – snažan diuretik, zabranjen za trudnice.

Sena – ima laksativna svojstva i ne preporuča se trudnicama.

Ljekovite biljke koje valja izbjegavati tijekom laktacije jer utječju na okus mlijeka ili njegovu količinu jesu češnjak (mijenja okus mlijeka i može izazvati kolike), kadulja (spriječava laktaciju), sena i papar. (I.T.)

Pročitajte i:

5 odgovora koje želi znati svaka mama nakon poroda

Trudnoća se ne zove uzalud drugo stanje, jer život koji se razvija tijekom devet mjeseci,…

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Emily Ratajkowski

I Emily Ratajkowski je trudna! Pokazala trbuh na naslovnici poznatog magazina

I Emily Ratajkowki, 29-godišnja manekenka, pridružila se popisu slavnih dama u blaženom stanju. Slavni model…