Jo samo 14 dana…

Mnoge žene u ovo vrijeme postanu prilično poduzetne, budući da su sada još slobodne. Izlaze, pozivaju prijatelje u dom, susreću se sa znancima. Druge se pak radije povlače i u tišini uživaju u posljednjim satima u harmoniji udvoje sa svojim partnerom. Nije važno do čega vam je sad stalo, neka vam jednostavno bude ugodno.

Radost iščekivanja, strah i nestrpljenje

Hoću li sve to uspjeti?

Za tu su razdoblje karakteristične promjene raspoloženja. S jedne strane mnogim je ženama dosta trudničkih tegoba i vesele se što će konačno moći svoju bebu primiti u ruke. S druge strane, vrijeme nakon poroda sa sobom donosi mnoga pitanja. Hoću li to sve uspjeti? Kako će se promijeniti moj život? Koliko će me dijete zaokupljati? Trudnice su ipak prije svega u posljednjih par tjedana zabrinute oko porođaja. Neposredno prije predviđenog termina raste strah od trudova i od mogućih komplikacija koje se mogu dogoditi nama ili našoj bebi. Mnoge žene osjećaju nešto poput straha od zakazivanja. Čak i ako su jako dobro upućene, predstojeći događaj predstavlja nešto ipak posve nepoznato što nije moguće procijeniti. Poneke žene pokušavaju što manje razmišljati o tome. Većina ih ipak želi razgovarati o očekivanom porođaju. Razgovori s partnerom, prijateljicama koje su već rodile i rođakinjama pomoći će vam da se bolje nosite sa strahom. Trudnice mogu razmjenjivati iskustva i na trudničkim tečajevima. Misli koje vas straše i uznemiruju katkada je moguće otjerati masažama ili vježbama za disanje i opuštanje kao što je joga, a pomoći će i kretanje. Šetnjama, plivanjem ili plesom nećete se riješiti samo grčeva, već ćete i poboljšati cjelokupan osjećaj vlastitog tijela. Ako se neprestano borite s predodžbama koje vas plaše, pokušajte s vježbama prekidanja slijeda misli: samo se jedan dio dana bavite svojim strahom, a odmah nakon toga se opet posvetite stvarima koje vas vesele. Misli također možete zabilježiti u bilježnicu koju zatim, baš kao i sam strah, možete odložiti sa strane. Umirujuće može djelovati i jedna sasvim banalna misao: otiđite u subotu do nekog šetališta i promotrite sve te ljude. I njih je jednom rodila žena - i vi ćete uspjeti!

Mnoge se trudnice muče s nesanicom

Postalo je veoma teško naći dobar položaj za spavanje.

Kada legnu na spavanje, u glavama mnogih budućih majki vrpolje se mnoge misli: o porodu, o životu s bebom i tome što još moraju učiniti u narednim tjednima. Pored toga, postalo je vrlo teško naći udoban položaj za spavanje. Trbuh je težak i velik te se kod svake promjene položaja mora pravilno "namjestiti". Više ne možete spavati u položajima na koje ste navikli. Trudnice ne bi trebale dugo ležati na leđima jer to ometa optok krvi te može dodatno opteretiti krvotok. Bolji je bočni položaj s time da biste trebali između koljena umetnuti jastuk. Snažna potreba za mokrenjem također mnogim trudnicama ne dopušta da u posljednjim tjednima mirno prospavaju cijelu noć.

Par savjeta za mirnije noći:

 • odvratite misli od svojih strahova: slušajte glazbu, pletite, pročitajte knjigu ili pogledajte neki lijepi film.
 • šetnja u predvečerje opustit će majku i uljuljati bebu u san.
 • uživajte u toplim kupkama. Dodaci ulja lavande, ruže ili sandalovine lijepo mirišu i umiruju.
 • vježbe za opuštanje i vježbe disanja koje ste naučili na tečaju za trudnice pomoći će vam da zaspite.
 • udobnije ćete spavati na širokom krevetu s jastucima koji podupiru trbuh.
 • zdrava sredstva za spavanje su biljni čajevi, primjerice razne mješavine za lakši san iz trgovina zdravom hranom. Hmelj, matičnjak i valerijana također su dobra pomoć za spavanje. Što se tiče valerijane, nemojte uzimati tinkturu jer sadrži 63 posto alkohola. Osim homeopatskih sredstava, liječnici katkada prepisuju tablete magnezija ili pripravak s kalcijem jer oba opuštaju mišiće.

Posebno su važni posljednji preventivni pregledi

Na ultrazvučnom pregledu mjeri se optok krvi u posteljici i pupkovini.

Liječnik će provjeriti dobiva li dijete kroz posteljicu još uvijek sve što mu je potrebno te razvija li se zdravo. Takvi su pregledi mogući s takozvanom doplerskom sonografijom. Na ultrazvučnom pregledu se mjeri optok krvi u posteljici i pupkovini. Nerođeno se dijete putem majčinog krvotoka neprekidno opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima. Sada kroz posteljicu dnevno protječe 80 litara krvi, dok je u sredini trudnoće prolazilo samo 28 litara. Ako beba ima smetnje sa srcem ili jetrima, može se liječiti čak i dok se još nalazi u majčinom tijelu. Također je moguće pripremiti ga za operaciju nakon porođaja. Također se provjerava i položaj posteljice. Nalazi li se ispred ili odmah na grliću maternice, možda će biti nužan carski rez. Liječnik će tijekom preventivnog pregleda ujedno provjeriti ima li još dovoljno plodne vode.

Ojačajte prije porođaja

Neposredno pred porod možete još jednom sakupiti zalihe energije. Najbolje je da jedete u mnogo malih obroka jer ćete tako manje opteretiti organizam. Trudove ćete bolje izdržati ako se za njih pripremite prehranom koja je bogata ugljikohidratima, a siromašna mastima. Hranite se kao maratonac prije važne utrke: s mnogo svježe, sirove hrane bogate vlaknima, ugljikohidratima i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Uzimajte mnogo mlijeka, mliječnih proizvoda i žitarica, svježe salate i povrće.

Jeste li se dobro pripremili?

Sve bitne dokumente biste trebali držati na jednom mjestu.

Vaša torba koju ćete ponijeti u bolnicu već mora biti pripremljena kako ne biste počeli paničariti ako porod naglo započne. Provjerite jeste li mislili na sve. Umirit će vas ako ste već provjerili put do bolnice. Znate li obilazne putove za slučaj da beba poželi doći na svijet u trenu kada su ceste zakrčene radi prometne špice? Parkirate li svoje vozilo svaku večer na drugom mjestu, dobro zapamtite gdje se nalazi. Pamćenje lako može zakazati u svom tom uzbuđenju. Zabilježite također i brojeve telefona koji bi vam mogli zatrebati, primjerice broj taksija, hitne pomoći, primalje ili rađaonice. Ako već imate dijete, organizirajte smještaj za vrijeme kada ćete boraviti u bolnici. Dogovorite se s bolnicom hoćete li beba nakon poroda biti s vama (rooming-in) te želite li sobu dijeliti s drugim ženama. Trebali biste na jednom mjestu imati sve bitne dokumente. Kod primanja u rodilište bit će vam potrebna osobna iskaznica i trudnička knjižica. Razmišljajte već sada o razdoblju nakon poroda. Može li vaš suprug uzeti godišnji odmor ili će vam možda doći baka ili prijateljica? Raspitajte se kod vašeg zdravstvenog osiguranja imate li pravo na pripomoć u kućanstvu. Ako se želite poroditi ambulanto, imate li već primalju koja će skrbiti za vas kod kuće za vrijeme babinja?

Posljednja kupovina prije poroda

Možda ste već odavna obavili kupovinu za bebu. Kupovina za novog člana obitelji vrlo je zabavna. Poneke žene s kupovinom za dijete radije čekaju do samog kraja. Imajte ne umu da bebe brzo rastu i da im, zapravo, nije mnogo potrebno. Nekoliko bitnih točaka:

 • odjeća: bodiji za bebe, štramplice ili odijelca za dojenčad, majice, vuneni kaputić ili majica s dugim rukavima za van, vunene čarapice (sve u veličini 56-62). Pamučne ili svilene kapice za glavu, a za bebe koje su se rodile po zimi vunena kapa.
 • prematanje: prostor z
  a prematanje treba biti udoban i najmanje 80 centimetara širok i dugačak. Komoda za previjanje dojenčadi ili nastavak za kadu su praktični, no bebu možete previjati i na roditeljskom krevetu na podlozi koju se može prati. Neovisno o tome jeste li se odlučili za pamučne ili jednokratne pelene, trebat će vam nekoliko pelena od gaze (za brisanje, kao podloga pri dojenju).
 • njegovanje bebe: plastična kada za kupanje, termometar za mjerenje temperature vode, škarice za nokte sa zaobljenim rubovima, mekana četka za kosu. Bebama nisu potrebna sredstva za njegu kože, čista voda je najbolja. Za nažuljanu bebinu guzu trebali biste imati pripremljenu kremu i ulje kojim ćete odstraniti višak kreme.
 • spavanje: dječji krevet je za novorođenče najčešće prevelik, bolji izbor su kolijevka na kotačima ili zipka. Ako ćete dijete od samog početka smjestiti u veliki krevet, postavite oko njega jastuke kako se ne bi osjećalo izgubljeno.
 • prijevoz: dječja kolica i sjedalica za automobil. Marama ili naprtnjača u kojoj ćete nositi bebu, ako je rado držite uz sebe.

Razvoj djeteta u posljednjim tjednima

Bebe su pri porodu prosječno duge od 51 do 54 centimetara.

Beba sada više gotovo i da ne raste u dužinu, no u posljednjim tjednima prilično dobiva na težini: od 20 do 30 grama dnevno. Na taj se način opskrbljuje zalihama energije za prve dane nakon rođenja. Težina također pomaže djetetu da savlada golemu razliku u temperaturi u odnosu na plodnu vodu čija je temperatura iznosila 37 stupnjeva Celzijevih. Putem protoka krvi kroz posteljicu sve zaštitne tvari prelaze s majke na dijete. Dijete upravo u posljednjim tjednima prima mnoga važna protutijela koja će ga štititi prvih tjedana i mjeseci nakon poroda sve dok ih neće moći samo proizvoditi. Vaše će se dijete sada "ponašati" mnogo mirnije nego prethodnih tjedana. Jednostavno će imati premalo prostora. No ne može mu postati pretijesno. Plodna voda poput jastučića štiti bebu od prevelikog pritiska. Trudnice će sada često osjetiti ritmičko kucanje u trbuhu koje će katkada trajati po nekoliko sati. Objašnjenje je vrlo jednostavno - beba ima štucavicu. Neposredno prije porođaja beba će opet ostati bez svojih pahuljastih dlačica. Mnogo će sisati palac i tako vježbati svoj refleks sisanja. Želudac, jetra i mjehur vježba tako što dnevno popije pa izluči do tri litre plodne vode. Kada dijete dosegne svoju porođajnu težinu, počinju se izlučivati hormoni - što je jedan od signala za početak trudova. Bebe su pri porodu prosječno dugačke od 51 do 54 centimetara i teže od 3 do 3,5 kilograma. Sve što beba mora znati tijekom i neposredno nakon rošenje dugo je vježbala. Vježbala je disati. Za vrijeme porođaja tijelo bebe će apsorbirati tekućinu koja se nalazi u njegovim plućima. Bebina je koža prilikom mahanja nožicama dodirivala zidove maternice te se tako, kao da je na masaži, pripremala na pritisak za vrijeme porođaja. Beba je sprema i na "svjetlo svijeta" - već je u majčinoj utrobi otvarala i zatvarala očne kapke čime je vježbala mišiće pa stoga može odmah reagirati na svjetlost.

Kada započinju trudovi?

Kada uistinu započnu, sigurno ćete znati.

Mnoge se žene pitaju kako će primijetiti da je stvarno počelo? Kako mogu razlikovati prave od "lažnih" trudova? Ne bojte se, kada stvarno započne, sigurno ćete znati. Pretporođajni trudovi, koje sada osjećate u neredovitim razmacima, pripremit će vas na sam porođaj i odraditi dio posla. Potisnut će bebu prema dolje i na grlić maternice, kojeg će zatim omekšati tako da se kasnije može lakše otvoriti. Pretporođajni trudovi mogu prije poroda postati jači radi čega će mladi parovi posumnjati da je možda već počelo. Kada ih u bolnici opet pošalju kući bit će vrlo razočarani.Pretporođajni trudovi su neredoviti. Naročit se često se javljaju tijekom noći. Najbolje je da ustanete i da neko vrijeme hodate. Prestanu li bolovi, možete biti sigurni da je to bio lažni alarm.

 • pretporođajni trudovi su neredoviti. Naročit se često se javljaju tijekom noći. Najbolje je da ustanete i da neko vrijeme hodate. Prestanu li bolovi, možete biti sigurni da je to bio lažni alarm.
 • kada osjetite trudove, legnite u kupku. "Lažni" trudovi će prestati, a porođajni trudovi će se od topline pojačati.
 • za razliku od pretporođajnih trudova, porođajni trudovi imaju svoj ritam i uvijek imaju isti tijek. Počinju lagano, dosežu vrhunac da bi tada počeli jenjavati. Razmaci između trudova postaju sve kraći, a sami trudovi traju sve duže. Žena koju su primili porođajni trudovi nehotice će zastati: prestat će se kretati i pričati, poduprijet će se i pokušati disanjem savladati bol.
 • isprva trudovi koji otvaraju grlić maternice traju samo trideset do četrdeset sekundi. Kasnije postaju snažniji i traju do jedne minute. Pauze između trudova postaju kraće. Kada se trudovi počnu javljati svakih osam minuta, žene koje su već rodile mogu krenuti u bolnicu. Prvorotkinje mogu još malo pričekati. Nije moguće točno odrediti koliko treba čekati. Većinom je dovoljno uputiti se prema bolnici kada se trudovi javljaju u razmaku od pet minuta, pod uvjetom da udaljenost nije velika.
 • siguran pokazatelj da će uskoro započeti porođaj je krvava sluz na vašem donjem rublju. To je krv iz žila na grliću maternice koji se već počeo otvarati.
 • puknuće vodenjaka također može ukazivati na početak očekivanog porođaja. U tom biste slučaju trebali obavijestiti svojeg ginekologa.

Kada vas dijete pusti da čekate

Čekanje sada pada još teže.

Ne morate se brinuti ako termin poroda prođe bez da se išta dogodi - samo svaka četvrta beba dođe na svijet kada je to previđeno terminom poroda. Čekanje sada, međutim, pada teže. Možda će vam pomoći ako unaprijed odredite aktivnosti za tjedan nakon planiranog termina. Važno je da redovito idete na preglede ako ste prekoračili termin. Liječnik će provjeriti prima li beba još dovoljno kisika. Žena prvo mora napraviti nekoliko čučnjeva nakon čega se na njen trbuh stavlja kardiotograf (CTG) koji mjeri tonove djetetovog srca. Opadaju li, znači da opskrba više nije dobra. Liječnik će ultrazvukom provjeriti je li s bebom sve u redu i radi li posteljica još uvijek kako treba. Naime, ako posteljica počne "starjeti" maternica više neće dobivati dovoljno hranjivih tvari što će ugroziti bebu. Liječnik će pregledati plodnu vodu, koja mora biti bistra i prozirna. Prema plodnoj vodi je također moguće odrediti jesu li pluća djeteta već "zrela". Inducirani porod se najčešće razmatra dva tjedna nakon planiranog termina.

Pročitajte i:

vaginalni porod ili carski rez za trudnice zaražen ekoronavirusom

Udruga Roda protiv carskog reza trudnica zaraženih koronavirusom! Evo što sve traže od ministra Beroša

Izjava da sve Covid-19 pozitivne trudnice ne bi trebale roditi vaginalno, jer se tako zaraza…

vježbanje u prvom tromjesečju trudnoće

4 video treninga za prvo tromjesečje trudnoće: zašto je baš tada važno vježbati?

Drugo stanje mijenja vašu rutinu vježbanja, no to ne znači da trebate prestati s tom…

žena zaražen akoronavirusom rađa u bolnici

Kako će roditi trudnica zaražena koronavirusom?

Sada je potvrđeno: koronavirus se može prenijeti s majke na dijete, ali na koji način?!

trudna pjevačica pamela ramljak na balkonu zbog situacije s koronavirusom

Evo što vas čeka ako trebate na ginekološki pregled te što o svemu kaže naša trudna pjevačica

Koje su mjere poduzeli ginekolozi kako bi zaštitili svoje pacijentice u ordinacijama? I trudna pjevačica…