trudnica

Vjerni pratitelji trudnoće

Promjene koje ćete osjetiti u sljedećim mjesecima očekivane su i normalne za trudnoću. Nastaju kao posljedica ubrzana i promijenjena načina rada hormona, povećanja tjelesne mase, ali i životnog stila. Vaše se tijelo ubrzano prilagođava svim ovim promjenama i reagira na razne načine

Glavobolja

Premorenost, slabovidnost, prestanak uzimanja kofeina, uznemirenost i napetost i, posebice, hormonske promjene − smatraju se mogućim uzrocima glavobolje tijekom trudnoće. Odmor i opuštanje često su najbolji lijek protiv glavobolje. Provjerite i dioptriju (često se promijeni u trudnoći) jer je ona jedan od češćih uzroka glavobolje.

Lupanje srca

Lupanje srca, koje se razlikuje od uobičajenog, mogu osjetiti trudnice od sredine do kraja trudnoće. Iako je ova pojava dosta neugodna, nema razloga da se zabrinete ako se ona javlja povremeno. Razlog je tome povećana količina krvi u vašem organizmu zbog potreba vaše bebe. Kada osjetite lupanje srca, nemojte paničariti. Dišite polako i duboko. Ostanite smireni. Ako je lupanje srca stalan ili čest problem, tada se morate obratiti svojem ginekologu.

Jutarnje mučnine

Od jutarnjih mučnina i povraćanja pati oko 80 posto trudnica, i to češće prvorotkinje i mame koje čekaju više beba. Razlozi su mnogobrojni, a kao najčešći se navode emocije (neka su istraživanja pokazala da trudnice koje su neraspoložene češće pate od mučnina) i hormoni. Najbolji način da ublažite osjećaj muke jest da jedete više manjih obroka tijekom dana, ali i da se ne prejedate.

Često mokrenje

Osim povećana rada bubrega, na učestalo mokrenje utječe i povećanje materice, koja pritišće mjehur. Ovaj problem muči sve trudnice u prvom tromjesečju, dok ćete u drugom − kada se maternica podigne, malo odahnuti. Pri kraju trudnoće očekujte da ćete “trčkarati” u zahod svaki tren, jer će se beba spustiti i svojom težinom opterećivati vaš mjehur.
Smanjite unos tekućine prije spavanja kako biste sebe poštedjeli noćnih posjeta toaletu.

Vrtoglavica i nesvjestica

Vrtoglavicu može izazvati umor, stres, glad, naglo ustajanje iz ležećeg ili sjedećeg položaja, boravak u zatvorenim i zagušljivim prostorijama, dugotrajno stajanje na mjestu. Nikada nemojte naglo mijenjati položaj tijela, nego to činite postupno (kao usporeni film). Nesvjestica također može nastati kao posljedica niske razine šećera u krvi ili anemije. Ako se nesvjestice ponavljaju, obavezno se obratite liječniku.

Bolovi u vratu

Bolovi u vratu javljaju se zbog velikog opterećenja mišića koji drže stup kralježnice. Ako vam liječnik dopusti (ako vaša trudnoća ne pripada skupini rizičnih), najučinkovitiji borac protiv bolova u leđima i vratu jest plivanje, i to leđni stil. Plivanjem se rasterećuju svi mišići stupa kralježnice, poboljšava cirkulacija, posebice venski krvotok (što utječe i na smanjenje otečenosti nogu).

Bolovi u leđima

Položaj trbuha i njegova veličina u poodmakloj trudnoći uzrokuju pomicanje težišta tijela, pri čemu stup kralježnice trpi veliko opterećenje, što je razlog da se pojavljuju bolovi. Uključite se u organizirani program fizičkih vježbi za trudnice (uz odobrenje ginekologa). Vježbama se jačaju mišići i povećava elastičnost stupa kralježnice, čime se korigira promijenjeno držanje tijela.

Zatvor

Tijekom trudnoće povećava se maternica i smanjuje prostor za crijeva. Također, hormoni usporavaju njihove pokrete, ali i neki preparati željeza, kao i pojedini vitamini. Kako bi se preduhitrili ovi problemi, preporučuje se prehrana bogata svježim povrćem, voćem, žitaricama, te kruh od integralnog brašna. Važno je unositi najmanje litru i pol tekućine na dan.

Grčevi u nogama

Bolovi u listovima najčešće se javljaju noću. Kada jednom osjetite to neugodno i vrlo bolno grčenje mišića, poželjet ćete da se više nikada ne ponovi! A posebno ne kada spavate. Grčevi su posljedica umora, ali i nedostatka kalcija, magnezija i kalija. Čvrste, elastične čarape, tople obloge i često odmaranje mogu biti dobra preventiva protiv grčeva.

Foto: Thinkstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

trudnica i jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina - što je normalno, a što nije?

Jeste li znali da je malo mučnine zapravo…

bpja bebine stolice

Što nam govori boja i izgled bebine stolice te što ako beba ima zavor?

"Iznenađenje" u peleni za mnoge roditelje, posebice one…

16 ranih simptoma trudnoće

Bilo da očekujete veselu vijest jer je prošlo…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...