seks u trudnoci

Trudnoća je prilika za intimno zbližavanje partnera

Konkretno, kratko i bez zadrške - budite nesputani i kreativni u intimnim trenucima s partnerom. Trudnoća je upravo vrijeme za to, naravno ako nemate nikakvih zabrana od ginekologa i trudnoća teče bez komplikacija.

Mnogi parovi, naročito žene, osjete olakšanje jer se u tim mjesecima ne zamaraju kontracepcijom. Seks je oslobođen te brige i zato u trudnoći parovi nerijetko imaju izvrstan seksualni život. Ako je par nastojao začeti kroz neko duže vrijeme, onda trudnoća za njih može značiti povratak seksu kao obliku zadovoljstva, a ne ostvarenja začeća. Stoga, razdoblje trudnoće iskoristite za aktivniji seksualni život te kao priliku da postanete kreativni i istražite nove položaje, naročito kada promjene u obujmu tijela to zahtijevaju.

Još je jedan razlog zašto se parovi zbližavaju u trudnoći. Za većinu parova, trudnoća može još više ojačati njihov odnos, jer je ona znak obostrane angažiranosti. Za druge pak, to može biti problematično, naročito ako jedan od partnera preispituje promjene koje će roditeljstvo unijeti u njihov život. Trudnoća je razdoblje kada je razgovor najvažniji. ne skivajte svoje potrebe i strahove od partnera. Zajedno ćete ih lakše riješiti.

Istražite nove oblike tjelesne prisnosti
Ne zaboravite da se seksualnst ne svodi samo na penetraciju. Ponekad trudnica ima potrebu za drukčijim oblicima tjelesne prisnosti, posebno kada penetracija postane neugodna i bolna, a na koje će se budući tata morati prilagoditi na neko vrijeme. To ne znači, naravno, da se trebate svega odreći. Mogućnosti su brojne: zagrljaji i poljubci, masaže, opuštajuće romantične kupke, maženje, uzajamna masturbacija, oralno zadovoljavanje i sl. Drugim riječima, sve što je prihvatljivo za oba partnera je upravo ono što je potrebno da se prevladaju problemi oslabljeog libida. Sve ove opcije su često uzbuđujuće, otpuštaju napetost i smanjuju stres te pomažu u održavanju kontinuiteta intimnih odnosa i uravnotežene veze koji će pridonijeti obiteljskom skladu nakon rođenja djeteta i povratku spolnim odnosima.

Istraživanju ipak pristupajte s oprezom. Kod oralnog seksa vrlo je važno da se ne upuhuje zrak u rodnicu. U rijetkim slučajevima, utisnuti zrak može blokirati krvne žile i izazvati emboliju te tako ozbiljno naštetiti bebi. Također, voda ili neko drugo strano tijelo u rodnici ne smiju biti dio seksualnih igrica za vrijeme trudnoće. Analni seks u trudnoći je najbolje izbjegavati jer postoji velika šansa od infekcije, a može i otežati stanje hemeroida, ako ih trudnica ima.

Tekst: Rahela Filip
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Kada bi ipak trebalo izbjegavati seks u trudnoći?

Seks u trudnoći siguran je i poželjan za…

samozadovoljavanje u trudnoći

Seksualni užitak u trudnoći i kad partner nije pri ruci!

Seksualno zadovoljstvo u trudnoći još uvijek je pomalo…

Većina muškaraca trbuh trudnice smatra erotičnim

U kasnijem razdoblju trudnoće kad trbuh poraste, mnoge…

osjećaj krivnje u trudnoći

6 razloga za grižnju savjesti u trudnoći

Svaka buduća mama želi sve najbolje za svoje…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...