trudnički dijabates

Trudnički dijabetes obično nema simptoma

Trudnički ili gestacijski dijabetes vrsta je dijabetesa koji neke žene dobiju tijekom trudnoće. To se stanje razvije kod čak 2-10 posto trudnica, što ga čini jednim od najčešćih problema u trudnoći.

Dijabetes je prilično kompliciran, no u osnovi podrazumijeva pretjerano visoku razinu šećera u krvi. Zašto se to događa? Kada jedemo, probavni sustav većinu hrane probavlja u vrstu šećera koji se zove glukoza. Glukoza ulazi u krvotok i tada, uz pomoć inzulina, hormona koji proizvodi gušterača, stanice tijela glukozu iskorištavaju kao gorivo. No ako tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice tijela imaju poteškoća pri odgovoru na inzulin, tada previše glukoze ostaje u krvi umjesto da odlazi u stanice i pretvara se u energiju.

Kada je žena trudna, stanice njezina tijela zbog hormonskih promjena slabije odgovaraju na inzulin. Većini budućih mama to nije problem. Kada tijelo treba dodatnu količinu inzulina, gušterača ga jednostavno proizvede. Ali ako gušterača ne može pratiti povećanu potrebu za inzulinom tijekom trudnoće, razina glukoze u krvi postane previsoka i to rezultira gestacijskim ili trudničkim dijabetesom. Većina žena s gestacijskim dijabetesom nema dijabetes nakon što se dijete rodi. No ako ga je jednom imala, povećavaju se izgledi da ga ponovno dobije u idućim trudnoćama ili ga razvije poslije u životu.

Zato se gotovo svim trudnicama preporučuje test tolerancije na glukozu između 24. i 28. tjedna trudnoće. No ako je rizik za pojavu dijabetesa visok ili se pojavljuju znakovi kao što je šećer u urinu, liječnik će trudnicu uputiti na taj test pri prvom pregledu i zatim ga ponoviti između 24. i 28. tjedna ako prvi test bude negativan. No treba znati da pozitivan rezultat prvog testa glukoze ne znači da žena ima gestacijski dijabetes. Znači samo to da će morati ponoviti test.

Kako žena može znati spada li u skupinu visokog rizika za pojavu gestacijskog dijabetesa?
Općenito se smatra da je rizik visok ako je žena pretila, ako je imala gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama, ako ima šećera u urinu, ako se dijabetes pojavljivao u njenoj obitelji, ako je već rodila krupno dijete, ako je rodila mrtvorođenče ili dijete s urođenim tjelesnim oštećenjem, ako ima visok krvni tlak ili je starija od 35 godina. U studiji objavljenoj u američkom časopisu Obstetrics & Gynecology u ožujku 2010. utvrđena je povezanost između izrazitog porasta mase tijekom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju, i opasnosti od pojave gestacijskog dijabetesa. Istraživači su otkrili da je rizik najveći kod pretilih žena. Ipak, mnoge žene s gestacijskim dijabetesom nisu imale rizičnih čimbenika. Zato liječnik svaku pacijenticu treba uputiti na testiranje glukoze između 24. i 28. tjedna.

Malen broj žena ima vrlo nizak rizik od pojave gastacijskog dijabetesa pa njima nije potrebno testiranje. U tu skupinu spadaju žene koje su mlađe od 25 godina, tjelesna im je masa u zdravim granicama, ne pripadaju ni jednoj rasnoj ni etničkoj skupini kod koje postoji velika rasprostranjenost dijabetesa, nitko od njihovih bliskih rođaka nije imao dijabetes, nikad nisu imale visok rezultat mjerenja šećera u krvi, nikad nisu rodile pretjerano veliko dijete niti su imale bilo kakvu drugu komplikaciju u trudnoći koja se obično povezuje s gestacijskim dijabetesom.

Tekst: Snježana Krčmar
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

zdrava trudnoća

Važni savjeti kako učiniti trudnoću sigurnijom

Koji čimbenici (a možete na njih utjecati!) mogu…

Dijabetes u trudnoći: kako može utjecati na bebu?

Tko sve ima povećan rizik za razvoj gestacijskog…

Glukoza, OGTT, trudnički dijabetes

Poštovani! Dobila sam nalaze pa me zanima da…

trudnički dijabates

Trudnički (gestacijski) dijabetes ili šećerna bolest u trudnoći

Trudnički (gestacijski) dijabetes ili šećerna bolest se javlja…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...