amniocenteza

Što je to amniocenteza?

U plodovoj vodi ima mnogo tragova koji mogu puno otkriti o bolestima djeteta još u majčinu trbuhu. Neke se mogu liječiti, a neke, kao što su genetičke anomalije, tom se pretragom mogu potvrditi

Amniocenteza je postupak uzimanja uzorka plodove vode, a izvodi se pod lokalnom anestezijom tako da se u trudničin trbuh uvede igla te se uzima od 20 do 30 ml vode.

Na spomen te pretrage majke se obično jako uplaše, no cijeli je postupak poprilično siguran jer se nadzire ultrazvukom pa nikada ne dolazi do ozljeđivanja djeteta. Nažalost, amniocenteza jest katkad popraćena komplikacijama, koje se, međutim, javljaju nakon same pretrage. Može doći do istjecanja plodove vode, boli u trbuhu i temperature, a u težim slučajevima, no vrlo rijetko, i do krvarenja te spontanog pobačaja. Zbog navedenih komplikacija, odluku o tom pregledu donose roditelji i liječnik, koji će zajedno odvagnuti rizike i nužnost samog pregleda.

Amniocenteza se provodi kao dijagnostička metoda za Downov sindrom ili druge kromosomske anomalije, poremećaje u razvitku, za provjeru mogućih komplikacija kod nekompatibilnosti rezus-faktora majke i djeteta ili kad se želi provjeriti stupanj zrelosti djetetovih pluća. Obično se provodi između 15. i 20. tjedna trudnoće, a rezultat pregleda čeka se od dva do tri tjedna.

Taj pregled, iako invazivan, još je uvijek najtočniji. Ultrazvučnim pregledom te specijalnim genetičkim analizama krvi (kombinirani probir) možemo dobiti samo vjerojatnost postojanja anomalija, dok se točna potvrda može dobiti samo ovim pregledom.

Kome se preporučuje amniocenteza?

  • ženama starijim od 37 godina
  • ako je otac djeteta stariji od 45 godina
  • majkama koje su već rodile dijete s anomalijama

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Pitate se što vi možete učiniti za svoju trudnu ženu?

Puno je toga u što se možete uključiti,…

Kada i zašto je potrebna amniocenteza?

Amniocentezom se u trudnoći otkrivaju eventualni kromosomski poremećaji…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...