rekreacija u trudnoći

Redovita tjelovježba važna je u trudnoći

Svaka buduća majka želi biti svijesna svih promjena koje se događaju tijekom trudnoće, održati kontrolu nad njima koliko je god to moguće te biti što zdravija i pokretnija tijekom same trudnoće te u konačnici spremnija na novi život koji je pred njom

Trudnice su vrlo svijesne svoga tijela, promjena koje se događaju te mu u skladu s time posvećuju dodatnu pažnju. Promjene u dosadašnjem životnom stilu su neminovne, neke dolaze spontano, a neke je nužno uvesti u svakodnevnu rutinu. Uz ispravnu prehranu i redovite liječničke konzultacije, za zdravu je trudnoću od velike važnosti redovita tjelovježba.

Svakako je najvažniji preduvjet prenatalnog vježbanja uredna trudnoća te savjetovanje i u konačnici odobrenje liječnika koji vodi trudnoću. Nakon odobrenja liječnika, najvažnije je stručno vodstvo tokom izvođena prenatalnih vježbi. Prenatalne vježbe u svojoj osnovi imaju jednaku zadaću kao i vježbanje uopće, postizanje boljeg općeg stanje organizma, no njihovo je izvođenje specifično. Posebno je prilagođeno svakoj trudnici ponaosob, ovisno o njenom općem stanju, navici vježbanja prije trudnoće, stupnju trudnoće… O prenatalnom vježbanju priča se sve više i ono zauzima sve značajniju ulogu u održavanju zdrave trudnoće. Pojašnjenje osnovnih dobrobiti vježbanje te vrste, te samih tehnika koje se koriste pružio nam je Vedran Ćosić, voditelj Taja Healt Cluba.

Kontinuiranim vježbanjem tijekom trudnoće trudnice će pratiti i upoznavati svoje tijelo kao i promjene kroz koje prolazi. Ciljanim će vježbama preuzeti djelomičnu kontrolu nad fizičkim promjenama koje su jasno vidljive, ali i nad onima koje se odvijaju unutar tijela. Trudničko povećanje kilograma i stvaranje potkožnog masnog tkiva održati će se u granicama normale – očekivano je da trudnica tokom trudnoće u prosjeku dobije od 10 do 12 kilograma, dok je prosječni porast tjelesne težine oko pola kilograma u tjedan dana.

Svaka trudnica mora prihvatiti činjenicu da je tokom trudnoće smanjena njena mogućnost kretanja, a samim time smanjena je i potrošnja energije, stoga treba pripaziti na unos kalorija koji je često ponekad neopravdano) povećan.

Hormonski disbalans progesterona i estrogena je tipičan obrazac zdrave trudnoće, kao i pojačan rad svih organa, no to dovodi do niza fizičkih poteškoća kao što je kratkoća daha uslijed povećane maternice koja potiskuje ošit, ubrzani rad srca uslijed promjena funkcije kardiovaskularnog sustava, usporavanje rada cijelokupnog organizma, odnosno metabolizma što često dovodi do takozvanih lijenih crijeva i konstipacije te na početku učestalo, a potom i otežano mokrenje.

Budući hormoni u trudnoći opuštaju ligamente i time povećavaju opasnost od ozljeda zglobova i mišićnih istegnuća važno ja da vježbanje vodi stručna i iskusna osoba, upoznata sa specifičnostima prenatalnih vježbi. Također, važno je imati na umu kako s rastom djeteta, tj. trbuha dolazi do pomicanja težišta tijela unaprijed, što ponekad stvara probleme s ravnotežom. U obzir je potrebno uzeti i krvni tlak; u početku trudnoće mnoge se žene susreću s niskim tlakom koji s mjesecima trudnoće raste te se može razviti u problem visokog krvnog tlaka.

Nekoliko je osnovnih tipova prenatalnih vježbi:

  • bodyweight vježbe – vježbe prilikom kojih trudnica koristi vlastitu težinu kao opterećenje
  • korektivna gimnastika
  • vježbe povećanja fleksibilnosti – osobito važne, jer blagotovorno djeluju na sve mišićne skupine i vezivno tkivo u zglobnim strukturama koje se tokom trudnoće skraćuje
  • vježbe disanja - one su sastavni segment svih navedenih vježbi. Ispravnim disanjem trudnica utječe na krvni tlak i srčanu frekvenciju, odnosno na njihovu stabilizaciju, stoga se disanje mijenja ovisno o vrsti vježbe koju izvodi i osobito je važno naučiti kako ispravno disati.

Kardio vježbama povećava se aerobni i anaerobni kapacitet te se utječe na cijelokupni kardiovaskularni sustav, kao i na opću izdržljivot. Također, tokom treninga djeluje se planski i ciljano na pojedine mišićne skupine što pridonosi održavanju cijelokupne posture, a radom na ciljanim, problematičnim zonama osigurava se održavanje mišićnog tonusa.

Prenatalnim vježbanjem trudnica će osjetiti olakšanje na fizičkoj razini, spriječiti prekomjerno nakupljanje kilograma (koje je nezdravo za nju, kao i za dijete), održati krvožilni sustav zdravim, pouspješiti kapacitet pluća, smanjiti oticanje zglobova i zadržavanje vode, utjecati na regulaciju krvnog tlaka te u konačnici održati tijelo snažnim i gipkim, spremnim za napor poroda… no, možda je najvažniji utjecaj tjelovježbe na mentalnoj razini; zasigurno će doći do podizanja razine samopouzdanja i samim time buduća će majka biti spremnija za izazove koji su pred njom.

Tekst: Taja Healt Club
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Sport u trudnoći može skratiti trajanje porođaja

Bavljenje sportom za vrijeme trudnoće itekako je korisno.…

fitness u trudnoći

Fitness za trudnice

Trudnica koja nema ozbiljnih zdravstvenih problema, zasigurno će…

sport u trudnoći

Budite u formi i tijekom trudnoće

Bez obzira koliko ste prije trudnoće bili aktivni…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...