san trudnica

Problemi sa spavanjem u trudnoći

U drugom tromjesečju miran san mogu ometati hrkanje, grčevi u nogama ili sindrom nemirnih nogu, kongestija, apneja ili intenzivni snovi. A u noćnim buđenjima može vam zdušno pomoći i vaša beba svojim živahnim pokretima i vrpoljenjem. Ako sami ne možete pronaći rješenje, obratite se liječniku, koji vam može preporučiti što da napravite.

Da biste izbjegli nesanicu, počnite se smirivati i uspavljivati barem sat vremena prije odlaska u krevet. Pritom vam mogu pomoći topla kupka, šalica čaja od kamilice, slušanje ugodne glazbe ili lagana masaža. Pobrinite se da temperatura u spavaćoj sobi ne bude previsoka ili preniska te da vam ne smeta buka izvana ili iz drugog dijela kuće. Ne možete li zaspati 20-30 minuta, nemojte se uznemiriti. Prošećite do druge sobe, prolistajte časopis ili pročitajte nekoliko stranica knjige umirujućeg sadržaja, a zatim se vratite u krevet. To je bolje nego da se okrećete u krevetu i uzaludno "brojite ovce".

Hrkanje

Hrkanje u trudnoći prilično je česta pojava i obično se javlja u trećem tromjesečju. Jedno istraživanje pokazalo je da tijekom zadnjeg tjedna trudnoće gotovo četvrtina ispitanih žena hrče često, a 25 posto povremeno. Jedan je od mogućih uzroka proširenje krvnih žila tijekom trudnoće, koje može prouzročiti oticanje stražnjih dišnih kanala, dok drugi može biti kongestija uzrokovana prehladom ili alergijom. Hrkanje pokušajte izbjeći spavanjem na boku i blagim povišenjem pod glavom; izbjegavajte alkohol, cigarete i tablete za spavanje jer zatvaraju dišne putove.

Grčevi i nemirne noge

Nije poznato zašto žene u trudnoći pate od grčeva u nogama, ali to je prilično česta pojava. Moguće je da se mišići nogu više umaraju jer nosite veću masu ili odgovaraju na pritisak koji maternica čini na krvne žile što vraćaju krv od nogu prema srcu te na živce što vode iz trbuha prema nogama.

Kako bi vas grčevi u nogama što manje mučili, možete izbjegavati stajanje i sjedenje prekriženih nogu, istezati redovito mišiće nogu tijekom dana i prije odlaska na spavanje, nositi udobnu obuću, rotirati gležnjeve i vrtjeti nožnim prstima dok sjedite, redovito šetati, izbjegavati aktivnosti koje vas pretjerano umaraju, ležati na lijevom boku radi boljeg protoka krvi, piti dovoljno tekućine, opustiti se u toploj kupki prije spavanja. Lagana masaža nogu također je vrlo blagotvorna. Neki stručnjaci smatraju da su grčevi u nogama rezultat manjka kalcija i magnezija, no to nije u potpunosti dokazano.

Većina žena simptom nemirnih nogu osjeća u listovima, ali moguće ga je imati i u stopalima, natkoljeničnom dijelu nogu, pa čak i rukama. Tijekom kretanja taj se osjećaj gubi, ali se vraća čim se tijelo primiri. To može frustrirati, posebno kada pokušavate zaspati. Srećom, taj je sindrom privremen. Javlja se oko sedmog mjeseca trudnoće i nestaje oko mjesec dana prije porođaja. Nije poznato što ga uzrokuje, a mogu ga imati i muškarci, djeca i žene koje nisu trudne. Također je zamijećeno da može biti nasljedan, pa se kod žena koje su ga imale i prije tijekom trudnoće može pojačati.

Tekst: Snježana Krčmar
Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...