trudnica

Pripremite vaš dom za dolazak bebe

Ako vas još nije uhvatio nagon za čišćenjem i spremanjem, vjerojatno će uskoro. Nemojte se iznenaditi ako vas uhvati neodoljiva želja za redizajniranjem vašeg interijera. Najvažnije je da vaš dom bude spreman kada se vratite iz bolnice. Sve ostalo može čekati…

Ne trebate mnogo toga napraviti kako bi vaš dom bio siguran za dijete. Usredotočite se na osnovne stvari: odjeću za dijete, pelene, dekice… No, ono najvažnije jest organizirati vaš dom tako da su vam osnovne stvari lako dostupne. Svim novim roditeljima skrećemo pozornost na to da organiziraju stvari tako da im pelene, maramice i gaze budu što dostupnije pa je najbolje da nađete nekoliko mjesta za spomenute stvari.

Mjesto za presvlačenje
Poželjno je pronaći i posebno i dobro organizirano mjesto za presvlačenje gdje će vam na jednome mjestu biti i pelene, maramice, vatice kao i nekoliko stvari koje će zabaviti bebu, poput ogledala ili postera na zidu u koji će beba gledati.

Napunite hladnjak
Hladnjak vam može uvelike olakšati život kada s bebom dođete doma. Napunite ga domaćom hranom koja se može zamrznuti i kad vam zatreba, odmrznuti. Shvatit ćete koliko će vam to koristiti nakon cjelodnevne njege i pažnje oko novorođenčeta.

Darovi za dijete
Možda vam se trenutačno čini nebitno, no kada rodite, svi će vašem djetetu željeti nešto darovati. Zato se suzdržite od pretjerane kupnje prije nego što darovi počnu pristizati. Od rodbine do prijatelja. I učinit ćete im veliku uslugu i olakšati potragu ako napravite popis darova za vašu bebu. Razmislite što vam je još potrebno, čega nemate dovoljno i što bi vam koristilo, a razmislite i što će vam biti potrebno i kada dijete malo odraste (hranilica, pokoja igračka…). Vidjet ćete kako vrijeme leti kada se beba rodi.

Jeftinija oprema za bebu
Raspitajte se kod obitelji i prijatelja imaju li odjeću ili nešto od opreme za bebu koju biste mogli posuditi. Također se raspitajte o second hand trgovinama i rasprodajama. Odlične stvari za djecu mogu se pronaći i na mnogobrojnim forumima za roditelje gdje mame i tate prodaju stvari za djecu koje im više nisu potrebne, i to po vrlo povoljnim cijenama. Jer jeftinije u ovom slučaju ne znači i nekvalitetnije.

Pomoć bližnjih
Napravite popis ljudi koji su vam bliski, a koji bi vam mogli pomoći oko kućanskih poslova kada beba dođe doma. Primjerice, osobe koje vam možda katkada mogu skuhati ručak, izglačati rublje, očistiti kuću ili malo pripaziti na bebu dok vi obavljate neke “svoje” stvari. Zato ako vam se vaši prijatelji ili članovi obitelji ponude da vam pomognu, organizirajte poslove i recite im kako vam mogu pomoći. No, najprije ih pristojno zamolite da vas nazovu na telefon prije nego što vam
dođu u posjet.

Opustite se i odmorite
Iskoristite vrijeme u trudnoći, pogotovo prije samoga kraja, kako biste se opustili i pripremili na dolazak bebe.
Pronađite tehniku koja vama najbolje odgovara. Slušanje glazbe, gledanje televizije, duge šetnje, joga ili meditacija. Sve što vas opušta. Prakticirajte ih redovito i pokušajte nastaviti s tim tehnikama kada beba dođe doma.

Odnos s partnerom
Razgovarajte sa svojim partnerom. I to svaki dan prije porođaja o tome kakav će utjecaj dijete imati na vašu vezu. Otvoren i konstruktivan razgovor velik je ulog u vašu vezu kada ubrzo postanete roditelji. Jer nitko ne može predvidjeti kako ćete oboje reagirati. Stres oko dojenja, iscrpljenost zbog besanih noći, nesigurnost zbog brige za bebu… sve to može biti uznemirujuće za vaš odnos. Potrebno je mnogo energije, strpljenja i razumijevanja s obiju strana kako biste vi kao roditelji i ljubavni par bili zadovoljni.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako održati pozitivno stanje 9 mjeseci?

Pored tjelesnih promjena, trudnoću prate i brojne emotivne…

Što je to svjesna trudnoća?

Sacred Pregnancy sve je veće društvo žena (i…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...