Ima li trudnica u avionu?

Nije tako čest slučaj da se u trudnoći žena odlučuje na putovanje avionom. Koja su pravila ponašanja?

Iako se manje žena odlučuje na let avionom u trudnoći nekad se dogodi da to morate napraviti ili ste pak toliko bezbržna i aktivna trudnica da vas trudnoća ne sprečava da još to malo vremena što vam je ostalo slobode iskoristite za putovanja.

 

Što misle liječnici o putovanju trudnice avionom?

Većina liječnika smatra da su komercijalni letovi sigurni za žene čija se trudnoća odvija bez problema. Ako je sve u redu, najbolje je vrijeme za putovanje avionom sredinom trudnoće, između 14. i 28. tjedna. Tada su najbolji izgledi da će se žena osjećati odlično, a opasnost od pobačaja i prijevremenog porođaja najniža je.

Tipični problemi koji se mogu pojaviti tijekom leta uključuju umor, žgaravicu, lošu probavu, zatvor, vaginalni iscjedak, grčeve u nogama, učestalije mokrenje i hemoroide. Niži tlak tijekom leta može neznatno smanjiti količinu kisika u krvi, no to neće uzrokovati probleme inače zdravim trudnicama.

 

Simptomi koji zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju jesu:

  • krvarenje

  • bol ili grčevi u području abdomena

  • kontrakcije

  • izrazito oticanje nogu

  • glavobolja

  • problemi s vidom

 

Što kaže naša domaća avionska kompanija?

Pravilnik Croatia Airlinesa o trudnicama u avionu kaže da se žene koje su trudne manje od 28 tjedana, zdrave i nemaju nikakvih komplikacija u trudnoći mogu primiti u zrakoplov bez liječničke potvrde. Traje li trudnoća više od 28 tjedana – a najviše do 35 tjedana – potrebna je liječnička potvrda koja nije starija od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar četiri tjedna od početka putovanja. U tom slučaju nema medicinskih prepreka za putovanje zrakoplovom.

Samo ako trudnica putuje radi kirurškog zahvata ili liječenja, moraju biti popunjeni i priloženi dokumenti koji se zahtijevaju pri prijevozu bolesnih i invalidnih putnika. Trudnice koje očekuju porođaj u idućih sedam dana i majke koje su rodile prije manje od sedam dana ne mogu putovati zrakoplovima Croatia Airlinesa.

 

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

let avionom za trudnice

Ugodan let u avionu za trudnice

Putovanje avionom omogućuje nam da brzo stignemo do…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...