Stop strijama u trudnoći

Pojava strija poznata je većini trudnica i majki, a kako biste spriječili njihov nastanak ili ih ublažili, morate voditi brigu o tijelu

Niti jedna žena ne želi na svojoj koži vidjeti strije, no kada ste trudni, svjesni ste da zajedno s mučninom, bolovima u leđima i čestim umorom, postoji mogućnost da se pojavi i taj neugodni ružičasti niz ožiljaka.

 

Čak 75 do 90 posto trudnica uoči strije na svojoj koži najčešće tijekom šestog ili sedmog mjeseca trudnoće. Problematična područja koja strije vole "napasti" jesu trbuh, grudi, bedra, struk i stražnjica. Ali to nije sve, strije se mogu pojaviti i na drugim područjima poput ruku i ostalih dijelova tijela ovisno o vašoj tjelesnoj težini i genetskoj povijesti.

 

 

Genetika također igra ulogu

Znanstvenici zaključuju da genetika igra veliku ulogu u nastanku strija, stoga ako vam je majka dobila strije u trudnoći, velika je vjerojatnost da će se pojaviti i na vašem tijelu. Postoje i određeni čimbenici koji povećavaju nastanak strija. Jedan od važnijih je i majčina dob. Prva trudnoća u ranoj mladosti u pravilu rijetko prolazi bez ijedne strije. Važno je i koliko ste se udebljali tijekom trudnoće. I neke bolesti mogu prouzročiti pojavu strija.

Primjerice, Cushingov sindrom pri kojem se koža pretjerano rasteže ili druga stanja prouzročena hormonalnom neravnotežom. Međutim, ako ste u prošloj trudnoći prošli bez strija, nemojte se opustiti. Mjere opreza obvezatne su tijekom svake trudnoće. No, postoje metode kojima možete smanjiti mogućnost nastanka strija. Ako slijedite naše upute, koje su dobre za vaše cjelokupno zdravlje i stanje vaše kože, možda ipak budete jedna od sretnica koja će kraj trudnoće dočekati bez ijednog ožiljka.

 

Kako se boriti protiv strija?

 • Pri tuširanju, usmjeravajte mlaz vode na trbuh i radite kružne pokrete.

 • U prvim mjesecima trudnoće, kad se grudi počnu povećavati, nosite specijalni komotni grudnjak sa širokim naramenicama (neki liječnici čak preporučuju da se i spava s njime).

 • Uvedite zdravu, raznoliku i izbalansiranu prehranu koja će vašu kilažu držati u preporučljivim standardima.

 • Pogrešno je misliti da sada morate jesti za dvoje, najbolje je držati se savjeta vašega ginekologa. Naime, nagle promjene i variranja u težini uvijek su popraćeni hormonalnim poremećajima, pa to stanje često ostavlja trag i na koži.

 • Poticanje cirkulacije masažnom rukavicom ili četkom također je djelotvorno u prevenciji strija.

 • Pijte mnogo vode. Hidratacija je važna za cjelokupno zdravlje, pa tako posebice u trudnoći.

 • Hidratizirajte kožu barem dva puta na dan. Kozmetičke preparate za prevenciju i ublažavanje strija nude mnogi proizvođači. Osobitu pozornost obratite na deklaraciju preparata, njegov sastav i način uporabe jer trudnice se ne bi smjele koristiti kremama koje sadržavaju retinol.

 • Disciplinirajte svoje prste i pokušajte se ne grepsti po trbuhu. Mnoge žene ne znaju da grebanje po trbuhu može potaknuti nastanak strija.

 • Ne pretjerujte sa sportom! Mnoge buduće majke ostaju aktivne u trudnoći i vježbaju po programima za trudnice. Većina nakon porođaja također hita u fitnessdvorane kako bi svoju figuru što prije vratila u prijašnju formu, ne znajući da se strije mogu pojaviti sasvim neočekivano poslije velikih mišićnih napora, odnosno napornog vježbanja.

 • Jedite hranu bogatu vitaminima E i C, cinkom i silicijem.

 • Nakon porođaja nosite specijalni poslijeporođajni steznik koji omogućuje koži da se vrati u prvotno stanje.

 

Tekst: Iva Stilinović Grahovac

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

strije u trudnoći

O strijama treba razmišljati prije trudnoće

Trudnoću često prate promjene na tijelu žene koje…

Ana Gruica potvrdila: Bio-Oil ulje ublažava nastanak strija

Poznata glumica je skupini trudnica darivala poklon pakete…

Napravite sami prirodne preparate za njegu u trudnoći

Koža je naš najveći organ i veoma ju…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...