Beba čuje već u trbuhu i pokazuje to trzanjem, živahnim pokretima ili pak potpunim smirenjem

Dugo vremena se nije znalo da dijete ima razvijen sluh već u trbuhu majke. Danas se zna da plod u 19. tjednu počinje čuti zvukove, a krajem 6. mjeseca, kad se završava razvoj uha, čuje sve što se oko njega događa. Tada već poznaje zvuk majčinog srca, majčine probave ili kolanja krvi. No, počinje raspoznavati i vanjske zvukove.

Plod to pokazuje reakcijom na zvuk, trzanjem, živahnim skakutanjem ili pak potpunim smirenjem. Katkad se, čuvši mamin glas, beba potpuno umiri ili živne.

Bebe u trbuhu mogu zapamtiti melodije i raspoznati ih nakon rođenja

Dokaz da dijete čuje još u trbuhu, pokazao je i sljedeći zanimljiv eksperiment. Novorođenčadi su dva puta dnevno čitali bajke. Jednu od bajki majke su počele naglas čitati u 34. tjednu trudnoće, a s čitanjem druge su započele tek nakon rođenja djeteta. Novorođene bebe su, slušajući bajku koju poznaju iz vremena trudnoće, aktivnije sisale na prsima. Isprobajte tako nešto i sa svojom bebom. Iskoristite trudnoću, posebice treće tromjesečje, za zvučnu komunikaciju s djetetom. Čitajte mu bajke, razgovarajte, puštajte glazbu, potičite tatu da se obraća bebi.

Riječi kojima se obraćate djetetu bit će poticaj za djetetov mozak, ali prenijet će i emocije ljubavi što je idealno za prenatalno zbližavanje budućih roditelja i bebe.

Kako i u kojem mjesecu stimulirati razvoj osjetila bebe u trbuhu?

Rani razvoj osjeta dodira

Aktivnost i razvoj osjeta pokreta i ravnoteže

Bebin osjet vida i okusa razvija se u 7. mjesecu trudnoće

Kada stimulirati bebu u trbuhu?

Komunikacija s bebom u trbuhu

Foto: Thinkstock