U trudnoći se astma mora držati pod kontrolom jer inače postaje prijetnja i za majku i za bebu u trbuhu

Trudnice koje boluju od astme jako često griješe kad izbjegavaju svoju terapiju strahujući da bi lijekovima za astmu mogle naškoditi svojem nerođenom djetetu. Na taj način, upozoravaju liječnici, mogu napraviti mnogo veću štetu svojem zdravlju i razvoju djeteta. Astma se u trudnoći mora držati pod kontrolom jer je inače prijetnja i za majku i za fetus.



Teži napad astme uzrokuje smanjenje količine kisika u krvi majke, što i fetusu smanjuje opskrbu kisikom te rezultira manjom težinom fetusa. Zbog toga teški i dugi napadi astme u trudnoći mogu naškoditi bebi mnogo više nego lijekovi za tu bolest. Upotrebljavate li inhalator, imajte na umu da vrlo malo lijeka iz njega dospije u krv, stoga je mala i vjerojatnost da će ga dobiti vaša beba. Kod tableta situacija je drukčija, mala količina lijeka vjerojatno dopre do bebe. Niste li sigurni koji lijek uzeti, osobito ako uzimate velike doze, posavjetujte se sa svojim liječnikom.



Utjecaj trudnoće na bolest


Malo je poznato da je astma najčešća kronična bolest u trudnica. Procjenjuje se da od astme boluje od četiri do šest posto žena reproduktivne dobi, odnosno sedam posto trudnica. Nažalost, nije moguće predvidjeti kako će trudnoća utjecati na bolest. Kod trećine trudnica stanje se poboljšava, kod druge trećine pogoršava, a kod ostatka nema promjena.



Upravo se zbog te varijabilnosti bolesti, rekla nam je prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, voditeljica Odjela za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju zagrebačke bolnice KB Sveti Duh, u trudnoći preporučuju češće kontrole astme kako bi se smanjio rizik za zdravlje i život majke, kao i negativni utjecaji na razvoj djeteta. Naime, u trudnica s loše kontroliranom astmom povećana je učestalost povišenog krvnog tlaka i preeklampsije/eklampsije, poremećaja u trudnoći koji, ako se ne liječe, mogu dovesti do gubitka svijesti, kome, pa čak i smrti majke i djeteta.



Pogoršanja stanja najčešća su između 24. i 26. tjedna trudnoće, a uzrokuju smanjenje dovoda kisika plodu, što može rezultirati zastojem rasta, oštećenjem djeteta i povećanom smrtnosti. Stres zbog naglog pogoršanja može prouzročiti prijevremeni porođaj. Barem jedno takvo akutno pogoršanje stanja tijekom trudnoće bilježi se kod 50 posto trudnica s teškom astmom, kod 25 posto trudnica s umjerenom astmom te kod 12 posto trudnica koje su prije začeća bolovale od blage astme.



Upravo zbog toga potrebno je redovito praćenje stanja bolesnica, koje se u trudnoći trebaju javljati na kontrolu svakih mjesec dana da bi se terapija prilagodila eventualnim promjenama. Usto treba redovito mjeriti protok zraka malim mjeračem protoka kod kuće, kaže Asja Stipić Marković.



Liječenje astme


Ambulantno liječenje astme u trudnica slično je kao i u ostalih bolesnika. Prema međunarodno usklađenim dogovorima, bolest se na početku klasificira u tri stupnja: kontrolirana, djelomice kontrolirana i nekontrolirana astma. Gotovo svi lijekovi za liječenje astme, objašnjava naša sugovornica, sigurni su za upotrebu u trudnoći i tijekom dojenja. No unatoč tomu trudnice često uzimaju nedovoljno lijekova za kontrolu astme jer strahuju od učinka lijekova na fetus. Taj strah nije opravdan jer je liječenje astme u trudnoći danas znatno sigurnije.



Uz izbjegavanje poznatih pokretača (alergena) te prestanak pušenja, temelj liječenja čine stalne samokontrole mjerenjem vršnog protoka zraka i uporaba protuupalnih lijekova. Rizik koji nose nužni suvremeni lijekovi mnogo je manji od loše kontrolirane astme. Inhalacijski glukokortikosteroid (IGKS) suvremen je i provjeren lijek za kontrolu astme u trudnoći. Ishod trudnoće pacijentica s astmom dokazano je bolji u trudnica koje su uzimale IGKS. Vrsta i doza IGKS-a koju trebate uzimati ovisi o stupnju astme i određuje ju liječnik. Lijekom izbora smatra se budezonid, koji je i najbolje ispitani IGKS za liječenje astme u trudnoći. No ako je astma dobro kontrolirana drugim lijekom, terapija se ne mijenja. Ako se, pak, terapija započinje u trudnoći, tijekom planiranja trudnoće ili je riječ o bolesnici u reproduktivnoj dobi, preporučuje se pravovremen prelazak na terapiju budezonidom.



Ako u trudnoći ispravno odaberete i dobro dozirate lijekove za astmu, možete ostvariti sve ciljeve liječenja: spriječiti napade, smanjiti ili potpuno ukloniti dnevne i noćne simptome, normalizirati tjelesnu aktivnost i poboljšati kvalitetu života te zaustaviti progresiju bolesti prema ireverzibilnim promjenama bronhalne stijenke. Protuupalni lijekovi osnovna su terapija. Inhalacijski kortikosteroidi, najjače poznate antialergijske molekule, zlatni su standard među protuupalnim lijekovima.



Blage oblike astme dovoljno je liječiti samo simptomatskim lijekovima poput inhalacijskih beta-agonista koji šire sužene dišne putove. Pažljivim uzimanjem anamneze i fizikalnim pregledom u 95 posto bolesnica s astmom može se dokazati alergijski rinitis. S druge strane, bolesnice s alergijskim rinitisom imaju tri puta veći rizik od zdravih ljudi za razvoj astme. I popratne bolesti treba liječiti da bi se održala stabilnost astme, objašnjava Asja Stipić Marković.



Tekst: Lejla Dervoz Rajić


Foto: Thinkstock