prehrana trudnica

10 zdravih izvora bjelančevina u prehrani trudnica

Zdrava prehrana osigurat će zdravlje trudnici, njezinoj bebi koju nosi i na kraju doprinijeti uspješnom rođenju zdravog djeteta. Koje su to namirnice s većim udjelom bjelančevina životinjskog podrijetla koje će trudnici osigurati potrebe za bjelančevinama?

1. Govedina
Od svih vrsta mesa najveću biološku vrijednost (koja ovisi o sadržaju esencijalnih aminokiselina) imaju proteini govedine − 80% − koji su potrebni za razvoj zdravog ploda. Plodu je za izgradnju stanica, tkiva i hemoglobina potrebna određena količina željeza koju "uzima" od majke. Zbog toga kod nje može doći do anemije (u otprilike 20% slučajeva). Kao prevencija anemije trudnicama se preporučuje konzumiranje namirnica bogatih željezom, osobito posnijih dijelova govedine. Govedina je bogata i cinkom, koji utječe na razvoj bijelih krvnih zrnaca.

2. Teletina
Sadržava visokovrijedne proteine koji su važni za rast, obnovu i izgradnju organizma, a obiluje i kalcijem (dva-tri puta više od svinjetine). Bogata je cinkom, kojeg najviše ima u butu. Prisutna je i velika količina željeza, kao i vitamina grupe B (osobito B1, B2 i nikotinske kiseline) − koji su organizmu potrebni za oslobađanje energije iz hrane.

3. Janjetina
Lako je probavljiva i izvanredan je izbor za trudnice. Odličan je izvor bjelančevina. Bogat je izvor željeza i cinka te vitamina B12, kojeg nema u biljnoj hrani, a potreban je za izgradnju crvenih krvnih stanica i normalno funkcioniranje živčanog sustava.

4. Piletina
Osigurava esencijalne aminokiseline, potrebne za pravilan razvoj ploda. Obogaćuje prehranu trudnica željezom, kalcijem, fosforom, ali i velikom količinom vitamina, osobito grupe B. Zbog nutritivnog sastava i lake probavljivosti, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje piletinu kao namirnicu koju bi trebalo često konzumirati.

5. Puretina
Puretina je odličan izvor proteina, a bogata je i kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, selenom i cinkom. Sadržava i znatnu količinu vitamina kompleksa B te aminokiselinu triptofan, koja pomaže tijelu u proizvodnji serotonina, supstancije koja djeluje umirujuće i pogoduje dobrom raspoloženju.

6. Losos
Oodličan je izvor kvalitetnih bjelančevina, obiluje omega-3 masnim kiselinama, važnim za zdravlje srca i mozga. On je svojevrstan "rezervoar" esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina koje su potrebne
za dobar imunitet i
stvaranje bijelih krvnih stanica. Sadržava znatne količine fosfora, selena i kalija, kao i vitamine
kompleksa B.

7. Jaja
Jaja su visoko nutritivna i lako probavljiva hrana. Odličan su izvor proteina, vitamina (A, E, D, folata i drugih vitamina grupe B) te minerala (željeza, fosfora, cinka i kalcija). Odličan su izvor željeza, a posebno se preporučuje žumance, koje je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina, važnih za rast i razvoj središnjega živčanog sustava. Bolje je izbjegavati konzumiranje sirovih ili nedovoljno termički obrađenih jaja zbog povećanog rizika od salmonele.

8. Mlijeko
Izvrstan je izvor proteina i kalcija koji se lako resorbira. Ako ga trudnica ne unosi dovoljno, fetus će taj mineral početi uzimati izravno iz njenih kostiju, učinivši ih sklonima napuknućima i prijelomima. Mlijeko je bogato i magnezijem, koji je potreban za razvoj bebina koštanog, mišićnog, krvnog i živčanog sustava, a sadržava i fosfor, potreban za izgradnju mišića. Osigurava i vitamine A, D, B2 i B12.

9. Jogurt
Taj je mliječni napitak odlična alternativa za trudnice s netolerancijom na laktozu u kravljem mlijeku. Vrlo je bogat kalcijem: oko 210 g jogurta smanjene masnoće osigurava 415 mg tog elementa, koji je presudan za izgradnju kostiju, zuba, krvotoka, živčanog i mišićnog sustava. Ako ga buduća mama ne uzima dovoljno, plod će crpiti onaj koji je nataložen u njenim kostima. Zato je konzumiranje jogurta važno za trudnice koje ne piju mlijeko. Jogurt je bogat proteinima i ostalim hranjivim tvarima, osobito fosforom i vitaminima grupe B, kao i korisnim bakterijama koje su blagotvorne za probavni sustav.

10. Sir
Bogat je visokokvalitetnim proteinima − 20-40% − ovisno o vrsti sira, a u njima su prisutne sve esencijalne aminokiseline. Bogat je kalcijem koji bi uz proteine trebao biti "kamen temeljac" prehrane u trudnoći, kako bi se osiguralo da i majka i plod budu zdravi. Zbog toga je sir osobito važan za trudnice koje ne podnose laktozu ili ne vole mlijeko jer im osigurava unos tog minerala. Odličan je izvor selena, magnezija i fosfora, kao i vitamina B2.

Pasterizirani sir
Izbjegavajte sir koji nije pasteriziran, osobito neke vrste mekih sireva (brie, feta, gorgonzola), kao i one od kozjeg i ovčjeg mlijeka, zbog opasnosti od listerioze koja može prouzročiti spontani pobačaj.

Dobra termička obrada
Trudnice trebaju izbjegavati sirov ili dimljeni losos (ili bilo koju drugu ribu posluženu na takav način), zbog opasnosti za zdravlje ploda. Nedovoljno termički obrađena riba može sadržavati neugodnu bakteriju listeriju (Listeria monocitogenes).
Ne treba pretjerivati ni s količinom, jer je moguće da se u lososu nalaze određene količine žive (to je problem s pojedinim vrstama ribe i morskih plodova). Ipak, korist od konzumiranja mnogo je veća od mogućeg rizika.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

suplementi u prehrani trudnica

Prehrana trudnice: Suplementi u trudnoći mijenjaju sastav majčina mlijeka, tvrde znanstvenici

Novo istraživanje pokazalo je da korištenje prenatalnih vitamina…

trudnica jede

Ako ste trudni, ove namirnice obavezno uvrstite na svoj jelovnik!

Možda dosad i niste previše pažnje obraćali na…

Smiju li trudnice jesti superhranu?

Obzirom da je svaka trudnoća specifična, vrlo je…

Pročitajte i:

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u…

Pritisak i bol u zdjelici

Trudni ste i osjećate neugodu i grčeve u donjem dijelu trbuha? Podsjeća li vas to…

Trudnoća i bolna leđa

Kako je sladak trbuščić trudnice! Ali i težak! Zato križobolja često i prati trudnoću. Iskoristite…

Vježbanje u trudnoći smanjuje brige

Samo sat vremena joge u trudnoći donosi veliku korist...