Prvi seks nakon poroda

Sada opet želite seks? Ali, je li doista sve kao prije? Mora li se nakon poroda voditi računa o nekim stvarima i što je s iscjetkom nakon porođaja? Ovdje ćete naći odgovore na četiri najčešća pitanja.

Boli li seks nakon poroda?

Ne mora biti tako. Dolje je beba morala proći. To je bilo naporno i bolno. Jasno da nije jednostavno prijeći preko toga. A naposljetku – prilikom seksa u funkciji su isti dijelovi tijela kao pri porodu.

U prvih šest tjedana nakon poroda možete imati neugodan osjećaj kada penis pritišće maternicu koja se još nije posve oporavila. Ali u tako skorom vremenu nakon poroda tek oko deset posto parova uživa u seksu. Pomaže im položaj u kojem penis ne prodire tako duboko (naprimjer položaj žličice).
Ako su vam rezali međicu ili vam je pukla: dok posve ne zacijeli, može proći i do šest tjedana. Nakon toga seks zapravo ne bi smio biti bitno drukčiji nego prije. Ali većini je žena drukčiji: prvi put nakon poroda javlja se u glavi divlja mješavina straha i znatiželje, želje i sukoba uloga (Što to mama tamo radi?). I, sasvim jasno, jednim se uhom uvijek osluškuje beba. Što pomaže? Vrijeme, nježnost i ponovno otkrivanje sebe.

Vagina mi je preširoka

Ne brinite, ponovno će dobiti stari oblik. Seksualni terapeuti potvrđuju da gotovo nikada nisu susreli muškarca koji je imao seksualnih problema zato što mu je ženina vagina preširoka. Dakle – riješite se takvog razmišljanja. Ciljana gimnastika za skupljanje vagine (tečajeve nude bolnice i babice) zateže područje zdjelice i ulijeva vam sigurnost da mjehur tijekom seksa neće popustiti.

Rodnica mi je presuha

Tu se može nešto poduzeti. Razina estrogena u krvi niska je ako dojite bebu. I to doista djeluje na sluzne žlijezde u rodnici – izlučuju manje sekreta. Manje – što ne znači nikako. Drugim riječima: vi i vaš partner trebate biti strpljiviji dok se vi ne počnete osjećati dovoljno vlažno. Nekim ženama koje doje ni to ne pomaže, ali onda može biti korisna posebna klizna krema.
Jako važno: dojenje nije kontracepcijsko sredstvo! Već ako su između dva dojenja više od četiri sata, razina prolaktina u krvi nije pouzdano dovoljna za sprečavanje ovulacije. Stoga mislite na kontracepciju ako ne želite odmah ponovno zatrudnjeti.
Prikladna kontracepcija: kondom i mini pilula.

Dolje izgledam grozno

Ne trebate se brinuti: za dva će tjedna sve biti dobro!
U oko 30 posto rodilja u babinjama vanjski spolni organi već nakon pet do sedam dana nakon poroda ponovno izgledaju kao prije. Sa šavom na međici to traje nešto duže, oko četrnaest dana do tri tjedna. Oteklinama i hematomima koji ostaju nakon težega poroda također treba vremena da splasnu – oko dva tjedna. Toliko je medicina napredovala. Zapravo se većina žena nakon poroda duže od dva, tri tjedna osjeća kao da su ranjene. Sada pomaže smirenost: čak ako i iz medicinske perspektive ništa ne govori protiv seksa s iscjetkom nakon porođaja (sekret nije zarazan) – ne morate ga nužno imati. Vi odlučujete kada ćete se dolje ponovno osjećati dobro.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Marijana Batinić pokazala trudnički trbuščić

Televizijska voditeljica Marijana Batinić, koja je u veljači objavila da čeka svoje drugo dijete, djevojčicu,…

Nataša Janjić Medančić

Nataša Janjić Medančić o trudnoći i imenu djevojčice koja stiže u kolovozu

Poznata glumica konačno je odahnula nakon što se vratila u svoj dom, kojeg je morala…

poznat emame koje su rodile kod kuće

Sve možemo od doma! Porođaj kod kuće sve veći trend, pa i među slavnim mamama!

Žene koje su iskusile porođaj kod kuće kažu kako je to dostojanstveniji i ugodniji način…

Mateo i Izabel Kovačić

Dugo su čekali, a sad im se želja ostvarila. Mateo i Izabel Kovačić postaju roditelji!

Par se vjenčao 2017. godine, a bebica će biti kruna njihove ljubavi, koja traje od…