Ponovno lijepe noge

Proširene vene najbolje je operirati zimi. Kako nastaju, kako se liječe i kako doći do dobrog liječnika.

Činjenice o venama

Što su proširene vene? Vene koje više ne rade pravilno.

Koje funkcije obavljaju vene? Vene prenose iskorištenu krv osiromašenu kisikom natrag do srca. Dnevno kroz oko 14 kilometara vena prolazi 7000 litara krvi. U svakoj veni se u razmaku od dva do tri centimetra nalaze maleni zalisci koji su poput dvokrilnih vrata što se otvaraju samo u jednome smjeru i čija je zadaća da krv teče jedino prema gore.

Kako iz zdrave vene nastaje proširena? Ako se vezivno tkivo oko stijenki vena opusti, vene će izgubiti vanjski oslonac. Proširit će se. Tada se venski zalisci više neće pravilno zatvarati pa se krv više neće kretati prema gore već se spušta prema dolje. Uslijed toga dolazi do proširenja vena, a s vremenom postaje iskrivljena, vijugava i debela.

Kako ću prepoznati proširene vene? Većina se vidi. Proširene vene katkada se nalaze s unutrašnje strane noge. Ako vam više ne odgovaraju cipele, možda se radi o upozorenju jer je moguće da su gležnjevi postali deblji radi proširenih vena s unutarnje strane. Daljnji znakovi upozorenja: noćni grčevi u listovima ili umorne, teške ili natečene noge koje su vruće na dodir, trnu ili bockaju.

Je li trudnoća čimbenik rizika?

Postoje li faktori rizika? Da. Djelatnosti u kojima se stalno sjedi ili stoji, trudnoća, uske cipele visokih peta. Pogođena je svaka druga žena, no samo svaki četvrti muškarac. Osim toga, proširene vene mogu biti genetski uvjetovane.

Zašto se proširene vene javljaju u trudnoći? Više je razloga. Radi bebe u trbuhu raste pritisak u venama, a maternica koja se širi sprječava protok u venama na preponama, osim toga, tijelom kola više krvi nego inače. Hormon progesteron dodatno će olabaviti vezivno tkivo. Postoje razlozi za pojačanu proizvodnju progesterona jer mekanije vezivno tkivo olakšava porod. Na žalost, istovremeno vene postaju mekanije i šire pa dolazi do širenja vena.

Kada je vrijeme za liječenje? Liječnici savjetuju da nakon prestanka dojenja, odnosno barem pola godine nakon poroda, pričekate s liječenjem jer se proširene vene mogu vratiti u prvotno stanje. Najbolji trenutak za zahvat je hladnije godišnje razdoblje jer ćete određeno vrijeme nakon morati nositi čarape za vene što ljeti može biti prilično neudobno.

Dva savjeta kako lakše prevaliti vrijeme do zahvata

  • čarape za vene jer se njima podupire oslabljeno vezivno tkivo.
  • tablete s djelotvornim sastojcima divljeg kestena jer smanjuju natečenost.

Prava terapija

Koji je liječnik pravi? Liječnik specijalist, kirurg ili dermatolog koji je uz to i flebolog, tj. specijalist za vene.

Kako izgleda operacija? Liječnik će napraviti rez na preponama i niže na nozi, venu će izdvojiti iz krvožilnog sustava i zašiti krajeve koji su ostali u tijelu, a odvojenu venu će izvaditi odnosno izvući. Kod krioničkog uklanjanja potreban je samo rez na preponama u koji se uvodi kateter te se u veni hladi na minus 85 stupnjeva Celzijevih - vena se smrzne, postane krutom nakon čega se izvlači iz noge. Još jedan način operacije je takozvano "kukičanje". Urezuju se jedan do dva milimetara dugački rezovi kroz koje se oboljeli dijelovi vena vade pomoću igle za kukičanje.

Je li skleroziranje još uvijek aktualno? Da, ta se metoda potvrdila te se dodatno razvijala. Pri skleroziranju se u venu ubrizgava posebni alkoholni spoj nakon čega nastaje upala, a potom jedna vrsta kraste nakon čega će se vena zalijepiti iznutra. Nova varijanta je skleroziranje pjenom. Pri ovom se načinu sredstvo za skleroziranje prije nanošenja pretvori u pjenu kako bi bilo stabilnije. Moguće je da se u velikim venama krv ispere tekuće sredstvo radi čega se vena neće zalijepiti na svim mjestima pa će se ponovo pojaviti proširenje.

Kako funkcionira terapija radiovalovima? Nalik je postupku sklerozacije. Iz male površinske vene u području koljena se u bolesnu venu uvodi sonda sve do prepona. Kada dođe do kraja, vrh sonde se zagrijava na 85 stupnjeva i tada se milimetar po milimetar povlači prema dolje. U veni će doći do značajnog porasta temperature radi čega će se stijenke zalijepiti.

Zar se proširene vene ne mogu liječiti laserom? Mogu. Pojedini liječnici nude laserske tretmane, no neki su ipak protiv lasera. Liječnici protivnici lasera kažu da još nije otkrivena laserska energija koja bi vene zalijepila na siguran način. Moguće je da je laser podešen na preveliku toplinu pa može doći do opeklina ili može ostati prehladan pa se vena neće zalijepiti. Državna zdravstvena osiguranja ne plaćaju laserske postupke.

Što je tehnika CHIVA? Tom se metodom bolesna vena ostavlja u tijelu. Liječnik će pregledom utvrditi koji se venski zalisci više ne zatvaraju, a zatim će na tom mjestu pomoću malenog končića zatvoriti venu.

Kako spriječiti nastanak?

  • bavite se blagim aerobnim športom: hodanjem, šetnjama u prirodi ili vožnjom bicikla
  • plivajte: pritisak vode djeluje poput čarapa za vene, a hladna voda će stisnuti krvne žile
  • izbjegavajte sunce, saune, solarij ili vruće kupke u kadi
  • noge masirajte u smjeru srca. Ne morate koristiti posebne kreme za vene - svaka krema za kožu, naročito hladna, pružit će vam jednaku ugodu
  • izbjegavajte uske traperice jer u sjedećem položaju otežavaju dotok krv u prepone
  • povremeno protegnite noge dok sjedite
  • noge stavite na povišeni položaj što češće možete. Donji dio kreveta podignite pet centimetara
  • samo još jedna kratka napomena: radije ležite ili hodajte nego da sjedite ili stojite.

Pročitajte i:

kilogrami u trudnoći

Zašto je toliko važno kontrolirati težinu u trudnoći?

Trudnički hormoni, u kombinaciji s viškom kilograma, mogu jednu sasvim urednu trudnoću pretvoriti u rizičnu!

Emma Stone

Nakon tajnog vjenčanja, stiže i beba!

Par se zaručio u prosincu prošle godine

Tamara Ecclestone obilazi hrvatsku obalu s obitelji

Bogatašica hrvatskih korijena u tajnosti rodila drugo dijete

Ovo ljeto obilazila je hrvatsku obalu, no po fotografijama se nije dalo naslutiti da će…