Plan povratka na posao

Dijete i posao? Moguće je, ali ako želite oboje, najbolje je da se za nove izazove počnete pripremati još tijekom trudnoće.

1. Planirajte budućnost

Prije nego što proslavite trudnoću u svome odjelu, trebali biste znati što želite. Vratiti se na posao čim prije moguće? Prestati raditi na godinu dana, dvije, tri? Koristiti pola godine porodiljnog dopusta i dopustiti partneru da koristi drugu polovicu? Što god odlučili, nemojte dopustiti da se stvari događaju same. Imajte na umu da je vaša pregovaračka pozicija najjača na početku trudnoće. Naime, na početku još nitko nema ideju kako bi vaša tvrtka mogla funkcionirati bez vas, no čim prođe neko vrijeme, na djelo stupa poslovica "koga nema, bez njega se može" i tvrtka nastavlja raditi bez vas.

2. Razgovarajte sa šefom

Važno je da vama neposredno nadređena osoba (ili vaša neposredna nadređena) bude prva osoba u tvrtci koja će od vas saznati za trudnoću. Nema ničeg goreg od glasina koje iz kantine dospiju do šefovog ureda. U idealnom slučaju razgovor će se odvijati u opuštenoj atmosferi, a ne na vratima, pri odlasku. Zamolite svoga nadređenoga da rezervira termin za razgovor s vama.

3. Surađujte s kolegama

Naravno da nije zabranjeno unaprijed informirati omiljene kolege o trudnoći. No, u principu vrijedi pravilo: ako novost obznanite svima istodobno, nitko se neće moći osjećati izostavljenim. Šalica kave nakon konferencije, kratki govor na ručku – uvijek ima prilika da se s novošću izađe u javnost. Mislite na to da ćete fer igrom daleko dogurati. Ako za vrijeme trudnoće izostanete s posla, ako iskoristite bilo koji zakonski regulirani dopust za buduće majke i roditelje, ako u budućnosti želite raditi manje ili kod kuće, to ćete uspjeti, samo ako kolege budu surađivali.

4. Utvrdite model radnog vremena

Nitko ne poznaje vaše radno mjesto bolje od vas samih. Vi najbolje možete procijeniti koji se zadaci mogu preraspodijeliti te koji dio želite sami preuzeti. Što su vaši planovi konkretniji to je veća šansa da ih provedete u djelo. Prijedlog "Mogla bih zamisliti da sam odgovorna za xy projekte radeći pola radnog vremena" bolji je od neodređene želje "Želim raditi pola radnog vremena." Fleksibilno radno vrijeme nije nikakva nagrada za zaslužne zaposlenike, oba partnera moraju imati koristi od toga. Ako se, na primjer, u uredu najviše toga događa poslijepodne, vaša želja za jutarnjim radom vjerojatno neće naići na odobravanje pa pokušajte dogovoriti da radite barem dva sata poslijepodne.

Rado biste radili, ali ne uspijevate, jer nemate kako zbrinuti djecu? Put do tvrtke je toliko dalek da vam se ne isplati raditi samo nekoliko sati? Možda je za vas ( i vašu tvrtku) alternativno rješenje posao kod kuće ili pak teleposao. Razmislite koje poslove možete obaviti kod kuće. Nemojte se precijeniti. Više od dva sata rada dnevno predstavljat će vam izniman napor ako niste zbrinuli djecu.

5. Isplanirajte brigu o djetetu

Samo onaj tko zna dobro podizati svoju djecu može raditi punom parom. Jedna je mogućnost da i vaš partner radi kraće i preuzme dio brige o djetetu. Ako želite mjesto u jaslicama prijavite se na vrijeme, čak i prije nego dijete napuni godinu dana jer su liste čekanja stvarno preduge.

Možda su u vašoj blizini roditelji organizirali zajedničko izvanjasličko čuvanje djece. Možda sami možete organizirati tetu čuvalicu koja bi čuvala dvoje-troje mališana? Možda bi mogla uskočiti baka (koja više nije zaposlena). Mnogo je mogućnosti, pokušajte pronaći najbolju za sebe.

6. Ostanite "in"

Čak i ako ste se odlučili da ćete na jedno određeno vrijeme izaći iz posla, morate se informirati o stručnim i organizacijskim promjenama. Prijavite se na uredsku mailing listu ili zamolite kolege da vam skupe sve one informacije koje bi mogle biti korisne. Dajte do znanja da ste zainteresirani za daljnju naobrazbu i za vrijeme trudnoće. Opuštenije ćete se uhodati u posao nakon što se vratite sa porodiljnog dopusta, ako ne budete morali odjednom učiti sve što je novo. Većina tvrtki je zahvalna na potpori svojih radnika koji su na godišnjem odmoru. Tko ne može zamisliti da počne redovito raditi nakon kratkog vremena, može preko zamjenika signalizirati: još sam tu! Zbrinjavanje djeteta na tjedan dana u komadu može se isplanirati.

7. Održati kontakte

Vi ste čovjek, a ne stroj za rad. Neka vas u vrijeme porodiljnog dopusta koji puta i vide, čak i s djetetom. Dobre prigode za to su: izlet firme, ljetni festival, rođendani. U takvim prigodama se najbolje saznaje, kakvo raspoloženje vlada u firmi. Izabreite u firmi jednu osobu od povjerenja koja dobro poznaje vas i vaš posao, nekoga tko će vas iskreno informirati. Od deset površnih kontakata, bolji je jedan intenzivni. Redovito telefonirajte s kolegama svakih četiri do šest tjedana. Vi vjerojatno niste jedina majka u firmi – umrežite se, povežite. Tada ćete iz prve ruke saznati, kako su se drugi ponovno vratili na posao.

Pročitajte i:

Marijana Batinić

Rodila voditeljica Marijana Batinić

Od izvora bliskog voditeljici i njezinom suprugu Mateju Pašaliću Story saznaje da im je druga…

Ashley Graham, super size model

Manekenka pokazala strije i izazvala svađu! Što o strijama treba znati svaka žena

Hrabrost ili glupost? Model Ashley Graham, koja je prije devet mjeseci rodila dječaka, izazvala buru…

Stigla još jedna celebrity beba!

Rijetko kada otkrivaju detalje iz privatnog života, pa su tako i sretnu vijest da je…

priprema djeteta na dolazak novog člana obitelji

Kako pripremiti mališana na dolazak brata ili sestre

Ljubomora na novog člana obitelji, normalna je pojava kod male djece, jer ona se boje…