Negativan junak ove priče je negativan Rezus faktor trudnice odnosno buduće majke

Otprilike 15 % žena u populaciji ga nose, a on se uvijek nalazi zapisan predznakom minus "-" pored krvne grupe. Što konkretno znači taj minus? Kod, primjerice krvne grupe A-, minus označava nepostojanje jedne vrste bjelančevina na crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) koja je prisutna kod osobe koja ima krvnu grupu A+.

Mnoge žene prije trudnoće ne znaju svoju krvnu grupu kao ni Razus faktor i nema razloga brinuti o tome prije trudnoće. Iako taj podatak nije loše znati, te parametre saznat ćete sigurno već na prvim krvnim pretragama na početku trudnoće. Trudnica s Rh-negativnim faktorom prolazit će nešto intenzivnije pretrage tijekom cijele trudnoće.

Zašto je potrebno pratiti Rh-negativnu trudnicu?

Problem kod majki s negativnim Rh-faktorom je moguća nekompatibilnost s Rh-faktorom djeteta. Naime, dijete bi u slučaju ako je otac Rh-pozitivan također moglo imati pozitivan Rh-faktor na tatu što inače nije problem ako ne dođe do kontakta majčine i djetetove krvi. Do kontakta krvi teoretski niti ne dolazi jer su majčin i djetetov krvotok odvojeni posteljicom koja vrši izmjenu tvari, ali i filtrira sve ono što u djetetov krvotok ne smije ući.

Ipak ponekad za vrijeme trudnoće, dođe li do krvarenja ili majka mora napraviti amniocentezu, male količine djetetove krvi dospiju u majčin krvotok što izaziva stvaranje antitijela. Ako se stvore u trudnoći, antitijela mogu ući u djetetov krvotok i uništavati djetetova crvena krvna zrnca, izazivati anemiju i stvarati druge poteškoće vitalnim djetetovim organima. Kako se to ne bi dogodilo, prisutnost antitijela u majčinoj krvi mora se pratiti testovima tzv. indirektnim antiglobulinskim testom na početku trudnoće te u 6. i 8. mjesecu trudnoće.

Pojave li se antitijela u majčinoj krvi već tijekom trudnoće što se može dogoditi već u 6. tjednu, majka će biti upućena na amniocentezu i kordocentezu. Ustanove li se znakovi anemije i drugi znakovi majka se podvrgava imunosuspresijskoj terapiji ili transfuziji krvi do kraja trudnoće. Takva trudnoća se obično završava ranije u 34. tjednu i carskim rezom.

U kojim kombinacijama Rh-faktora roditelja može doći do Rh-neslaganja?

MAMA+TATA+DIJETE+ nema imunoreakcije - nema rizika

MAMA+ TATA- DIJETE+/- nema imunoreakcije - nema rizika

MAMA-TATA- DIJETE - nema imunoreakcije - nema rizika

MAMA- TATA+DIJETE -nema imunoreakcije - nema rizika

MAMA-TATA+DIJETE+obavezna injekcija Anti-D imunoglobulina nakon porođaja zbog moguće imunoreakcije

Tijekom porođaja

Do kontakta dviju krvi najčešće ipak dolazi za vrijeme porođaja u trenutku odvajanja i izlaženja posteljice. Tada nema opasnosti za bebu koja se upravo rodila, no majčin organizam može stvoriti veće količine antitijela koja su opasna za sljedeću trudnoću.

Zato svaka Rh-negativna majka koja je rodila Rh-pozitivno dijete mora u roku od 72 sata nakon porođaja primiti injekciju Anti-D imunoglobulina koji će spriječiti stvaranje antitijela u majčinom krvotoku.

Danas Rh-nekompatibilnost više nije problem

Na sreću, današnje majke i njihova djeca s takvim oblikom Rh-nekompatibilnosti, njih oko 10 % te onaj manji dio od 0,5 - 1 % trudnoća kod kojih na kraju dolazi do kontakta krvi tijekom trudnoće, ima najbolju šansu na vrijeme spriječiti i prevenirati posljedice. Redoviti pregledi u trudnoći, ultrazvučni pregledi, određivanje bilirubina u plodovoj vodi, davanje imunoprofilakse u trudnoći i nakon porođaja, rješavaju sve eventualne poteškoće, osiguravaju uredan završetak trudnoće, porođaj zdravog djeteta te osiguravaju zdravlje majke i djeteta u sljedećoj trudnoći.

Situacije kad bi Rh-negativna majka trebala primiti injekciju Anti-D imunoglobulina:

  • nakon porođaja Rh-pozitivnog djeteta

  • pri krvarenjima u trudnoći i porođaju Rh-pozitivnog djeteta

  • nakon amniocenteze, kordocenteze

  • nakon spontanog ili namjernog pobačaja

  • kod izvanmaternične trudnoće

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock