zdrava hrana u trudnoći

Beba još u maternici doživi prve okuse hrane. Znate li u kojem tjednu trudnoće?

Bebini okusni pupoljci razvijaju se još u ranoj trudnoći, a prve okuse osjeti već nakon 16. tjedna. Dakle, mama, kako biste voljeli da se hrani vaše dijete?

Nadate se da vaša beba neće biti izbirljiva što se tiče prehrane? Iako beba, barem šest mjeseci neće konzumirati čvrstu hranu, nikad nije prerano početi izlagati je raznim okusima. Zapravo, bebin osjećaj okusa počinje se razvijati rano u trudnoći. Može okusiti ono što i vi okusite dok jedete, a istraživanja su pokazala da hrana koju konzumirate tijekom trudnoće može pomoći u oblikovanju prehrambenog ukusa vaše bebe.

Imaju li bebe okusne pupoljke?

Da, tijekom prva dva i mjeseca trudnoće, okusni pupoljci počinju se stvarati tamo gdje će biti bebin jezik. Ove skupine receptora s vremenom će prepoznati osjete okusa poput slatkog, slanog, gorkog, kiselog. U isto vrijeme, neuroni (tj. živčane stanice) počinju povezivati ​​rastući mozak bebe s različitim dijelovima tijela, uključujući njezina usta.

Do osmog tjedna trudnoće, neuroni iz mozga povezati će se s okusnim pupoljcima u razvoju. No, beba još ne može okusiti okolnu amnionsku tekućinu. Još joj trebaju pore okusa ili mali otvori na površini jezika koji omogućuju da okusa iz hrane dođe u dodir s receptorima okusa koji oblažu okusne pupoljke.

Oko 16. tjedna ove će se pore okusa razviti. Do tada će beba početi gutati amnionsku tekućinu. Dok joj se tekućina nalazi na jeziku, na putu do probavnog sustava, molekule u tekućini će stupiti u interakciju s okusnim pupoljcima, a vaša će beba osjetiti prvi okus: slanu amnionsku tekućinu. Količina amnionske tekućine koju proguta i broj okusa kojima je izložena, nastavit će se povećavati kroz drugo i treće tromjesečje. Do 21. tjedna progutat će nekoliko decilitara dnevno.

Kada bebe mogu okusiti hranu?

Amnionsku tekućinu beba okusi oko 16. tjedna, a paralelno s tim počet će ‘kušati’ neke od namirnica koje vi jedete. Iako je vaš probavni sustav odvojen od djetetova, molekule iz obroka prodiru u vašu amnionsku tekućinu. Nisu samo vitamini, minerali, masti i proteini, već i neke molekule koje namirnicama daju poseban okus. Okusi koje beba osjeti u maternici, ipak, neće biti toliko jaki ili intenzivni kao oni koje vi osjetite. To je zato što je većina onoga što smatrate okusom hrane zapravo njezin miris, koji se prenosi kroz zrak u nos.

Budući da je beba okružena amnionskom tekućinom, ona okusi samo molekule iz vašeg krvotoka i još nema osjećaj mirisa koji bi pojačao te okuse. No, čak i s ovim prigušenim osjećajem okusa, beba će početi prepoznavati hranu.

Što uzrokuje izbirljivost?

Hrana koju jedete tijekom trudnoće može utjecati na hranu koju će vaša beba voljeti tijekom djetinjstva. Jedno je istraživanje pokazalo da je izlaganje beba prenatalne ili rane postnatalne dobi, čak i kroz dojenje, soku od mrkve povećalo njihovo uživanje u tom okusu.

Neki znanstvenici kažu da bi hrana koju jedete tijekom trudnoće mogla oblikovati prehrambene navike vašeg djeteta, kao i njegove šanse za pretilost i dijabetes tijekom cijelog života.

Dakle, kojim okusima biste trebali izložiti svoju bebu tijekom trudnoće? Težite uravnoteženoj i raznolikoj prehrani, a umjesto procesuirane hrane i grickalica, uvijek birajte svježe voće i povrće.

To će vam pomoći da ostanete zdravi tijekom trudnoće, a i postaviti temelj zdravoj prehrani vašeg djeteta.

Ako želite da vaše dijete nauči voljeti okuse, uključujući one specifične poput češnjaka, mente i karija, nemojte se ustručavati jesti začinjenu hranu u kojoj uživate.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

stimulacija bebe

Previše stimulacije ne potiče razvoj bebe, upravo suprotno

Bebe trebaju stimulaciju kako bi se razvijale i…

Pročitajte i:

prvo tromjesečje trudnoće: fizička aktivnost i pripreme za porod

Kako se pripremiti za lakši porođaj?

Nastavljamo sa serijom video-vježbi za trudnice s mag. kineziologije Lanom Novotom. Stigli smo do 11.…

19. tjedan trudnoće

Razvoj bebinih osjetila je u ovom razdoblju vrlo intenzivan. Mozak se sada „specijalizira“ za miris,…

1. tjedan trudnoće

1. tjedan trudnoće

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje mjesečnice kada u principu niste još uvijek trudni.…

ljubav, seks

2. tjedan trudnoće

Vrijeme je ovulacije. Vi ste plodni samo 24 sata zato što zrela jajna stanica ne…