Nataša Janjić Medančić

Nataša Janjić iskreno o posljednjim danima trudnoće: ‘Smijemo se našim mukama!’

Glumica Nataša Janjić Medančić otkrila je kako provodi zadnje dane prije dolaska na svijet njezine djevojčice, a mi vam donosimo mali vodič sa savjetima što sve očekivati u 39. i 40. tjednu trudnoće

“Dakle, u zadnjem sam mjesecu trudnoće, ono kad ne spavaš više kako treba, kad si ogroman i iscrpljen i udobno ti je samo u kućnom ogrtaču, kad nemaš volje dotjerati se ni mužu koji na posao odlazi zgodan, kao i uvijek, i kad si kod kuće s prvim djetetom i nema glamura ni šanse da ga podvalim na društvenim mrežama…. I dopisuješ se sa grupom svojih sestara, majki koje znaju kako ti je, jer sve to prolaze i same. A ja, eto, i dva puta za redom u dvije godine. I bude u tim prepiskama realnih kritika, kažemo si istinu direktno i bez milosti, smijemo se mukama, bez filtera i cenzure….
I šaljem im jutros usputni selfie svog stanja uz prvu kavu. Strašna fotka. Jedna koja ne spava već godinu i pol, s dvoje djece, kaže – ja sam takva stalno, a druga ne kaže ništa nego mi u sekundi vrati ovu fotku provučenu kroz neke aplikacije i filtere, samo njoj znane, i kaže – ista si kao uvijek!”. Ovako je domaća glumica Nataša Janjić Medančić opisala realnost zadnjih dana trudnoće, podijelivši na svojem Instagram profilu “ispeglanu” fotografiju sebe koja, baš kao i mnoge koje gledamo na društvenim mrežama, prikazuju stvarnost poprilično uljepšanu i “ispeglanu” od svih nesavršenosti.

View this post on Instagram

A post shared by Natasa Janjic Medancic (@nanulananula) on

39 TJEDAN

BEBA: Vaša beba spremno čeka na izlazak na ovaj svijet! I dalje dobiva na težini kako bi lakše kontrolirala temperaturu tijela po rođenju. Već sada je dugačka oko 50 cm, a teška 3000-3250 grama (dječaci su nešto teži od djevojčica).

Bujica hormona koja vas preplavljuje ne utječe samo na vas. Nakon rođenja, vašoj bebi će pod utjecajem hormona možda biti malo otečena prsa (čak i ako je dječak), a može se dogoditi i da iz njih curi malo mlijeka. Katkad su bebama otečene i genitalije iz kojih zna curiti i malo iscjetka. Ne brinite, te će pojave nestati za nekoliko dana.

MAMA: Vjerojatno ste već spakirali stvari za rodilište. Razmislite je li u vašoj torbi sve što vam treba u rodilištu. Napravite popis neophodnih stvari koje ne možete pripremiti unaprijed (četkica za zube, češalj i sl.). Na taj način u žurbi nećete ništa zaboraviti! Ne razmišljajte mnogo o porođaju, jer on vjerojatno neće izgledati onako kako si zamišljate.
Sada ginekolog na svakom pregledu kontrolira vaš krvni tlak i pregledava trbuh kako bi provjerio bebin položaj. Ginekološki također pregledava zrelost grlića maternice i provjerava CTG zapis (srčane otkucaje bebe).

Dok čekate, i dalje je važno da pratite pokrete bebe i odmah obavijestite doktora ako primijetite da se beba umirila. Primjetni pad aktivnosti može biti znak neke poteškoće. Pozovite liječnika i ako mislite da je vodenjak pukao. Katkad vodenjak pukne tako da osjetite veliku navalu tekućine, a katkad plodova voda samo sporo kapa. I jedno i drugo je normalno. Ako tjedan do dva prenesete termin, liječnik će vjerojatno inducirati porođaj (možda to napravi i prije, ako postoje naznake da je rizik čekanja veći od rizika porođaja).

 40 TJEDAN

BEBA: Teško je reći sa sigurnošću kolika je beba sada, ali prosječno novorođenče teži oko 3400 grama i dugačko je oko 50 cm. Kosti bebine lubanje još uvijek nisu čvrste. Mekana područja na bebinoj glavici koja pulsiraju, tzv. fontanele, tu su s razlogom. Nesraštene i elastične kosti olakšavaju prolazak glavice kroz porođajni kanal. To je i razlog što neke bebe, kada se rode, imaju konusni (izduženi) oblik glave. Ne brinite, to je privremena pojava i glavica će se s vremenom ponovno lijepo oblikovati.

MAMA: Još malo i sve će biti gotovo! Iako ovo možda nije posljednji tjedan trudnoće jer ćete možda koji dan i prenijeti, uskoro ćete svoju bebu držati u naručju. Kao što znate, vaša i ljubav vašeg partnera, nešto je najljepše što možete podariti svom djetetu. Prošli ste dugačak put da biste stigli do ovog trenutka, ali najljepši dio priče tek je pred vama!
U 40. tjednu porodi se 70% trudnica. Ako niste i vi jedna od njih, ne brinite, do prenesene trudnoće imate još dva tjedna - termin se računa od prvog dana posljednje menstruacije, s tim da neke žene imaju ovulaciju kasnije od očekivane ili imaju dulje cikluse. Čak i uz pouzdan datum, žene mogu premašiti termin bez posebnog razloga. Možda su odgovor na to pitanje geni ili jednostavno potreba djeteta da malo dulje ostane u maminom trbuhu.
Da bi se uvjerio da beba i dalje uspješno napreduje, ginekolog će vam zakazati pregled. Ako fetalni test nije zadovoljavajuć (primjerice ima malo plodove vode), porođaj će se inducirati. Ako postoji ozbiljniji i hitan problem koji ugrožava zdravlje djeteta, odmah ćete poći na carski rez.

 U ovom razdoblju ginekolog provjerava otvorenost grlića maternice. O tome ovisi hoće li se, kada i kako inducirati porođaj. Ako porođaj uskoro ne krene, najvjerojatnije će vas liječnik uputiti na inducirani porođaj između 41. i 42. tjedna.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

jennifer anston

Majčinstvo kao mogućnost, ne obaveza: Zašto sve više žena ne želi rađati?

Prema posljednjim statistikama, u nekim svjetskim zemljama sve…

mama ima živčani slom

Tabu moderne obitelji: Kada je mami STVARNO svega dosta?

U suvremenom društvu na ženama, koje su majke…

Pročitajte i:

veličina trbuha

30. tjedan trudnoće

BEBA: Beba je sada dugačka oko 39 cm i teška je 1200-1400 grama. Lanugo dlačice…

trudnica

28. tjedan trudnoće

BEBA: U ovom tjednu beba dobiva na težini i učvršćuje joj se tonus mišića. Teška…

trudnica

29. tjedan trudnoće

BEBA: Vaša beba nastavlja rasti. Sada je teška oko 1200 grama, a dugačka oko 38…

31. tjedan trudnoće

BEBA: Beba može okretati glavu lijevo-desno! Izrazito je aktivna - puno se pomiče i često…