BEBA: Beba je sada dugačka oko 39 cm i teška je 1200-1400 grama. Lanugo dlačice i nabori na koži nestaju s njenog tijela, a kosa raste. Okružuje je oko 700 ml plodove vode, ali će se ta količina smanjivati kako beba bude rasla. Bebin vid se i dalje razvija. (Beba će i poslije rođenja držati zatvorene oči veći dio dana, a kada ih otvori moći će raspoznavati objekte udaljene na nekoliko centimetara od njenog lica.) Mnoge bebe sada zauzimaju položaj glavom na dolje i tako ostaju do porođaja.

MAMA: Sada vam je vjerojatno teško spavati noću, jer možda imate bolove u preponama i teško nalazite odgovarajući položaj za san. Nespavanje će dovesti i do umora, pa iskoristite svaku priliku da spavate ili bar danju odmorite. Možda ćete biti nespretniji nego inače. Krivci za to su hormoni koji se pojačano luče i direktno utječu na opuštanje zglobova i zadržavanje tekućine u organizmu. Opuštanje tetiva dovodi i do širenja stopala, pa ćete možda morati kupiti nove cipele većeg broja.

Vjerojatno često idete na zahod jer vam je mjehur pritisnut. Nastavite unositi veću količinu tekućine. Neugodni simptomi i hormonske promjene dovode do emotivne nestabilnosti. Često ćete biti obuzeti brigama vezanim za bebu i roditeljstvo, a možda ćete imati i ružne snove vezane za rođenje bebe. Normalno je da brinete, ali ako se ne možete opustiti, razdražljivi ste ili se osjećate ugroženo, razgovarajte sa svojim doktorom. Možda ste jedna od deset žena koja pate od depresije u trudnoći.

Što vam je činiti?

  • Odaberite ime za bebu. Dan rođenja se približava, pa bi bilo dobro da sada, zajedno s partnerom, odlučite koje ćete ime dati bebi.
  • Napravite listu osoba koje želite obavijestiti da ste rodili. Zamolite jednog rođaka ili prijatelja da vam pomogne u širenju ove sretne vijesti.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 29. do 32. tjedna trudnoće!