BEBA: U ovom tjednu beba dobiva na težini i učvršćuje joj se tonus mišića. Teška je oko 1000 grama, a dugačka oko 37 cm. Beba sada može treptati! Trepavice su do kraja narasle i spremne su štititi bebine oči od škodljivih materija po rođenju. Također, beba razaznaje svjetlost i tamu (primjećuje svjetlost koja prolazi kroz mamin trbuh). Centralni živčani sustav je dovoljno razvijen i može regulirati tjelesnu temperaturu.

MAMA: Počinje treće tromjesečje - razdoblje u kojem vas možda očekuju neke poteškoće kao što su grčevi u nogama, proširene vene, oticаnje, loša probava, umor, radražljivost,... ali i dolazak vаše bebe! U posljednja tri mjeseca trudnoće dobit ćete oko 5 kg, od čega će 3 do 3,5 kg težiti beba. Potreba za tekućinom će se sve više povećavati.

Vaginalni sekret se u ovom razdoblju obično pojačava. Stoga nosite pamučno donje rublje koje po potrebi mijenjajte dva puta na dan. Obratite se ginekologu ako posumnjate da ste dobili gljivičnu infekciju.

U donjem dijelu nogu možete osjetiti neugodno peckanje i neodoljivi nagon da ih pomičete dok pokušavate odmoriti ili zaspati. Ako se ovaj osjećaj gubi kad se krećete, možda imate sindrom umornih nogu. Nitko sa sigurnošću ne zna objasniti uzrok ove pojave, ali je relativno česta kod trudnica. Probajte s masažom i istezanjem nogu te smanjite kofein koji može pogoršati simptome. Možda će vam i tablete željeza biti od pomoći.

Sada ćete češće ići na preglede. U 28. tjednu savetuje se i test opterećenja šećerom, naročito ako je trudnica starija od trideset godina, ili se kod nje razvio neki od faktora rizika za šećernu bolest u trudnoći (gojaznost, na primjer). Ako je test krvi koji ste radili u prvom tromjesečju pokazao da ste Rh negativni, možda ćete dobiti injekciju Rhogama (Rh imunoglobulina) koji će spriječiti vaše tijelo da proizvodi antitela koja mogu da napadnu krv bebe. Ako je beba Rh pozitivna, nakon porođaja primit ćete još jednu dozu, a ako je Rh negativna, kao i vi - ova injekcija vam neće biti potrebna.

Što vam je činiti?

  • Unosite tekućinu kako biste izbjegli dehidraciju koja potiče zatvor.
  • Izaberite pedijatra. Pitajte svoje prijatelje, kolege, susjede ili svog ginekologa kojeg bi vam pedijatra preporučili. Iako vam možda izgleda da je prerano razmišljati o ovim stvarima, ne zaboravite da će vaša beba ići u prvi posjet pedijatru mjesec dana po rođenju.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 25. do 28. tjedna trudnoće!