BEBA: Vaša beba nastavlja rasti. Sada je teška oko 1200 grama, a dugačka oko 38 cm. Mišići i unutarnji organi i dalje se razvijaju i rastu. Mozak sada već ima sposobnost kontrolirati disanje ako bi se dijete ranije rodilo. Adekvatno unošenje proteina, vitamina C, folne kiseline i željeza u ovom razdoblju je važno za bebin normalan razvoj. U ovom tromjesečju beba dnevno koristi oko 250 miligrama kalcija za jačanje kostiju.

MAMA: Beba je sve aktivnija! Više nema mnogo mjesta za vrtnju, ali ipak uspijeva lupiti vas i ritati se. Sada ste vjerojatno teži za 10 do 12 kilograma, a vaše tijelo daje bebi još malo prostora za rast - grudni koš se širi za nekoliko centimetara. Time i vaša pluća dobivaju više prostora. Žgaravica i zatvor ponovo mogu postati glavni problemi. Hormon trudnoće, progesteron, opušta glatka mišićna tkiva u tijelu, uključujući gastrointestinalni trakt, što usporava probavu. Jedite hranu bogatu vlaknima, pijte dosta vode i radite neke osnovne vježbe rekreacije.

Hemoroidi - otečene krvne žile u rektalnom području česta su pojava tijekom trudnoće. Sada se mogu javiti, ali, na sreću, najčešće nestaju poslije porođaja. Razgovarajte sa vašim liječnikom o eventualnom uzimanju lijekova i obavijestite ga ako primijetite rektalno krvarenje. Izbjegavajte duže stajanje ili sjedenje.

Neke žene dobiju takozvani sindrom niskog krvnog tlaka zbog ležanja tijekom trudnoće. Možda ćete primijetiti da se osjećate ošamućeno ako ustanete prebrzo. Da biste izbjegli vrtoglavicu, lezite na bok umjesto na leđa, i polako se prebacujte iz ležećeg u sjedeći položaj, a zatim i u uspravan. Ako vam se zavrti u stojećem položaju, odmah se čučnite. Tako će vam vrtoglavica brže prestati, a u slučaju nesvjestice blizu ste podu i nećete pasti s visine.

Što vam je činiti?

  • Družite se. Upoznajte se sa mladim mamama i tatama. Od njih možete dobiti korisne savjete i ohrabrenje za razdoblje koje vam predstoji.
  • Napravite spisak potrepština. Sada je pravo vrijeme da na papir stavite sve stvarčice koje će vam trebati u prvih nekoliko tjedana nakon porođaja, kada će vam biti teško ići u kupnju.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 29. do 32. tjedna trudnoće!