31. tjedan trudnoće

BEBA: Beba može okretati glavu lijevo-desno! Izrazito je aktivna – puno se pomiče i često vam ne dopušta spavati. Sada se usporava njezin rast u visinu, ali zato nastavlja dobivati na težini. Ruke, noge i tijelo se popunjavaju i stvaraju se masni jastučići. Kapci su često otvoreni kada je beba budna, a zatvoreni tijekom sna. Pluća su skoro potpuno zrela. Ovog tjedna vaša beba je dugačka preko 40 cm, teška je oko 1500 grama.

 

MAMA: Možda povremeno osjećate kontrakcije, koje će tijekom sljedećih tjedana biti jače. To je normalna pojava koju u drugoj polovini trudnoće osjeća mnogo žena. Radi se o tzv. Braxton-Hicksovim kontrakcijama koje su, međutim, nepravilne (obično traju 30 sekundi) nisu česte i bolne. Međutim, ako kontrakcije traju duže od minute i ponavljaju se u razmaku od pet i više minuta tijekom jednog sata, to bi moglo značiti da je porođaj počeo. Nazovite liječnika ako ste zabrinuti, osobito ako ste primijetili krvarenje ili ste i ranije rađali prije termina. Može se dogoditi i da vam iz prsa već kapa kolostrum žućkaste boje. Stavite uloške u grudnjak da biste zaštitili odjeću. Ako vam je grudnjak tijesan, kupite grudnjak za dojilje i to bar broj veći u odnosu na trenutni – kada vam krene mlijeko trebat ćete više mjesta! Kako trudnoća odmiče sve više razmišljate o svojoj bebi i zbog toga vam koncentracija sada može naglo oslabiti. Mogli biste postati zaboravni.

 

Što vam je činiti?

  • Informirajte se o dojenju. Saznajte sve o prednostima dojenja, kao i o načinu pripreme grudi prije tog važnog čina.
  • Napravite popis stvari za rodilište. Ne morate još spakirati torbu, ali počnite sa popisom svega što će vam trebati za rodilište.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 29. do 32. tjedna trudnoće!

Pročitajte i:

veličina trbuha

30. tjedan trudnoće

BEBA: Beba je sada dugačka oko 39 cm i teška je 1200-1400 grama. Lanugo dlačice…

trudnica

28. tjedan trudnoće

BEBA: U ovom tjednu beba dobiva na težini i učvršćuje joj se tonus mišića. Teška…

trudnica

29. tjedan trudnoće

BEBA: Vaša beba nastavlja rasti. Sada je teška oko 1200 grama, a dugačka oko 38…

prehrana trudnice

32. tjedan trudnoće

BEBA: Ovaj tjedan beba je teška 1600 – 1800 grama i dugačka je oko 41…