BEBA: Beba je teška oko 1900 grama i dugačka nešto više od 42 cm. Iako je bebin kostur sve čvršći, neke kosti kao recimo kosti lubanje još nisu srasle - ti će bebi prilikom rođenja olakšati prolazak kroz porođajni kanal. (Pritisak na glavu tijekom prolaska kroz porođajni kanal toliko je velik da se mnoge bebe rađaju sa izduženim glavicama). Ove kosti neće očvrsnuti sve do rane odrasle dobi, tako da tkivo i mozak mogu rasti i razvijati se tijekom djetinjstva. U ovom tjednu beba će se najvjerojatnije postaviti u stav glavom na dolje, kako bi se pripremila za rađanje. Ako nosite blizance, samo će jedna beba zauzeti taj položaj.

MAMA: Osjećate čudne udarce po cijelom trbuhu? Ne brinite, to su samo laktovi i koljena vaše bebe. Čudan je i vaš pupak, koji je sada razvučen i možda ispupčen. Izbačen pupak može biti veoma osjetljiv, ali i primamljiv za pipkanje maloj djeci. Pripazite na to. Poslije porođaja vratit će se u normalno stanje.

Beba zauzima sve više prostora u trbuhu. Aktivnosti, kojima ste se prije s lakoćom bavili, sada sve teže obavljate. Pronaći udoban položaj za sjedenje i spavanje postaje sve veći izazov.

Možda ćete osjetiti i bolove ili čak gubitak osjećaja u prstima, zglobovima i šakama. U zglobovima se zadržava voda, što može povećati pritisak u karpalnom kanalu (kanalu kosti u zglobu). Živci koji prolaze kroz ovaj kanal mogu biti pritisnuti, stvarajući obamrlost, pulsirajuću ili bol koja peče. Pokušajte sa nošenjem steznika za stabilizaciju zgloba ili ispod ruke stavite jastuk dok spavate. Ako vaš posao zahtijeva stalne pokrete ruke (na tipkovnici ili pokretnoj traci), ne zaboravite protegnuti ruke kada radite stanke – što biste trebali često raditi.

Mnoge žene se i dalje osjećaju seksi, s čim se slažu i partneri. Možda ćete morati da se prilagodite, ali za većinu žena, seksualni odnos tijekom trudnoće je siguran. Nekim ženama libido se u ovom razdoblju zna smanjiti.

Što vam je činiti?

  • Razgovarajte sa partnerom gdje će beba spavati. Ako ćete dojiti, spavanje sa bebom će vas poštedjeti noćnih ustajanja. Međutim, možda ćete zajedno doći do zaključka da će beba u bračnom krevetu narušiti vašu intimu. Što god odlučili, naoružajte se tolerancijom, i napravite onako kako mislite da je najbolje.
  • Pripremite odjeću za bebu. Vrijeme je da odjeću, i novu i staru, posuđenu i naslijeđenu, operete i izglačate. Najnježniji deterdženti su oni namijenjeni pranju odjeće za bebe odnosno označeni kao hipoalergeni ili namijenjeni osjetljivoj koži.
VIDEO prikaz razvoja BEBE od 33. do 36. tjedna trudnoće!