BEBA: U ovom tjednu beba je teška između 2000 i 2300 grama i dugačka je skoro 43 cm. Njezina će joj težina nakon rođenja pomoći da regulira temperaturu tijela. Bebina koža je glatka. Razvijaju se središnji živčani sustav i pluća. Vaša se beba sada ponaša skoro kao novorođenče – ima svoj ritam budnosti i spavanja. Pokreće se, sluša, sanja, osjeća, uči... Pokažite joj da je volite. Pričajte joj i mazite je.

MAMA: U posljednjim tjednima trudnoće, zbog neprospavanih noći, sve više osjećate umor. Teško vam je pronaći udoban položaj za spavanje, a san vam prekida i česta potreba za mokrenjem. (Većina žena prestaje raditi 6 tjedana prije termina porođaja!) Pokušajte se što više odmarati, jer ćete jedino tako imati energije za porođaj i za dane koji nakon toga slijede.

Možda ćete na trbuhu, a vjerojatno i na bedrima i stražnjici, primijetiti crvene mrlje ili točke koje će vas svrbjeti. Ta pojava javlja se kod oko 1% trudnica. Bezazlena je, ali neugodna. Jak svrbež po cijelom tijelu može biti signal i da postoji problem s jetrom, iz tog razloga ipak posjetite liječnika.

Što vam je činiti?

  • Vrijeme je da odlučite gdje ćete roditi. Ako za to imate priliku, posjetite odabrano rodilište. Ako posjet rodilištu nije moguć, raspitajte se kod prijateljica, koje su tamo nedavno rodile, kakvi su uvjeti u tom rodilištu. Tako će vam biti lakše jer ćete znati što vas otprilike očekuje.
  • Posljednje pripreme. Sada je vrijeme da finalizirate nabavku i napravite posljednje pripreme za odlazak u bolnicu. Neka vam telefonski imenik s važnim telefonima bude pri ruci, u slučaju da beba dođe ranije.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 33. do 36. tjedna trudnoće!