trudnica

35. tjedan trudnoće

BEBA: Beba zauzima gotovo cijelu maternicu i nema mnogo prostora za pomicanje (ako su u pitanju blizanci, prostora je još manje). Sad je dugačka oko 44 cm, a teška oko 2500 grama. Bubrezi su sada potpuno razvijeni, a jetra razgrađuje neke otpadne tvari. Pluća su vjerojatno već u potpunosti sazrela za vršenje funkcije disanja. Veći dio osnovnog fizičkog razvoja je završen i sljedećih nekoliko tjedana beba će dobivati na težini (oko 200-250 grama tjedno). Kada biste sada mogli staviti prst u njenu šačicu, osjetili biste mali, ali snažan stisak!
Pupčana vrpca je dugačka oko 50 cm, a 1-2 cm široka. Budući da je sluzava, rijetko se dogodi da se zaplete u čvrst čvor ili da se omota oko bebe. Kroz pupčanu vrpcu prolazi jedna vena, kroz koju preko krvi beba dobiva kisik, i dvije arterije preko kojih se krv vraća nazad u posteljicu.

 

MAMA: Vaša okrugla maternica vrši pritisak na ostale unutrašnje organe, zbog čega češće mokrite i možda imate žgaravicu ili druge probavne poremećaje. Manji, a češći obroci će pomoći. Hormon trudnoće izaziva širenje zdjeličnih kostiju kako bi pripremio vaše tijelo za porođaj. Bol u donjem dijelu leđa i grčevi u nogama sada su uobičajena pojava. Dobra masaža leđa i nogu koju vam može napraviti partner – najbolji je lijek! I dalje možete očekivati naticanje zglobova i prstiju, proširene vene i pojavu hemoroida. Pripazite na prehranu (uzimajte hranu bogatu vitaminima i mineralima) i odmarajte se što više.
Od sada pa nadalje ginekologu ćete vjerojatno ići svaki tjedan. Na sljedećem kontrolnom pregledu se (pored uobičajenog mjerenja krvnog tlaka i tjelesne težine) rade brisevi, određuje širina zdjelice, vrši kompletna kontrola urina, pregled dojki i vaginalni pregled.

 

Što vam je činiti?

  • Skinite prstenje. Ako to niste do sada napravili, ovaj tjedan to obavezno učinite.
  • Napravite plan porođaja. Sada je pravo vrijeme da odlučite kakav porođaj želite – hoće li i suprug biti prisutan, želite li porođaj uz pomoć epiduralne anestezije i slično. Porođaj je nepredvidiva stvar, ali možete razmišljati o izborima na vrijeme i tako spriječiti i izbjeći bar neke neugodnosti.
  • Pripremite namirnice i hranu za dane poslije porođaja. Ako nemate baš nikoga da vam pomogne u prvim danima s bebom, sada skuhajte nekoliko jela i zamrznite ih po obrocima. Vi i vaš partner bit ćete iscrpljeni obavezama oko bebe, a na ovaj način će zdravi obroci brzo biti na vašem stolu.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 33. do 36. tjedna trudnoće!

Pročitajte i:

veličina trbuha

30. tjedan trudnoće

BEBA: Beba je sada dugačka oko 39 cm i teška je 1200-1400 grama. Lanugo dlačice…

trudnica

28. tjedan trudnoće

BEBA: U ovom tjednu beba dobiva na težini i učvršćuje joj se tonus mišića. Teška…

trudnica

29. tjedan trudnoće

BEBA: Vaša beba nastavlja rasti. Sada je teška oko 1200 grama, a dugačka oko 38…

31. tjedan trudnoće

BEBA: Beba može okretati glavu lijevo-desno! Izrazito je aktivna - puno se pomiče i često…