trbuh u trudnoći

36. tjedan trudnoće

BEBA: Dobro ušuškana u maternici, beba se manje meškolji, ali su joj pokreti sada snažniji. I dalje dobiva na težini i to oko 30 grama dnevno. Teška je skoro 2700 grama, a dugačka nešto više od 46 cm. Lice je glatko, a obraščići su se zaokružili. Tijelo joj je prekriveno bijelim masnim premazom (vernix caseosa) koji štiti bebinu kožu od utjecaja vode u maminu trbuhu. Beba međutim, guta plodovu vodu i normalno mokri, no ta je mokraća sterilna tako da nema nikakvog straha od bolesti. Na kraju ovog tjedna, beba je skoro ušla "u termin". ("termin" se računa od 38. do 42. tjedna pa su bebe rođene prije 37. tjedna prijevremeno rođene, a one poslje 42. tjedna prenesene bebe). Sada bi bebica trebala već biti u stavu s glavicom prema dolje.

 

MAMA: Do sada ste vjerojatno dobili 11-14 kilograma. Uskoro ćete osjetiti olakšanje jer se beba sada spušta u niže u zdjelicu (priprema se za porođaj). Zbog toga smanjuje se žgaravica koju možda imate, a i lakše dišete, jer je manji pritisak na dijafragmu i pluća. Ovaj osjećaj olakšanja se može pojaviti i nekoliko tjedana prije porođaja (ako je to prva beba), ili tek kad on počne (ako ste već rađali). Ali, sada su donji dijelovi trbuha i donji organi malo pritisnuti pa možete očekivati probleme s vjetrovima, probadanjima, bolovima i često mokriti. Ako je beba jako nisko, osjetit ćete vaginalni pritisak. Neke žene to opisuju kao da nose kuglu za kuglanje između nogu!

 

U 36. tjednu ginekolog će vam uzeti vaginalni i rektalni bris - test za otkrivanje streptokoka grupe B. (Ne brinite - štapić je veličine običnog pamučnog štapića i neće vas povrijediti.) Ovaj streptokok je obično bezazlen kod odraslih, ali ako ga imate i tijekom porođaja prijeđe na bebu, može izazvati ozbiljne komplikacije kao što su pneumonija, meningitis ili infekcija krvi. Od 10 do 30% trudnica ne zna da ima ovu bakteriju i zato je važno testirati se. (Bakterija dođe i prođe sama od sebe i to je razlog zašto se niste testirali ranije u trudnoći.) Ako imate ovu bakteriju dobit ćete antibiotike tijekom porođaja koji će smanjiti rizik od infekcije za bebu.

Primijetili ste da su Braxton-Hicksove kontrakcije češće. Odmah pozovite liječnika ako primijetite: smanjenu aktivnost bebe ili sumnjate da vam curi plodova voda, ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje, temperaturu, povremene ili uporne glavobolje, konstantnu abdominalnu bol ili promjene vida.

Što vam je činiti?

  • Razmislite o putu do rodilišta. Isplanirajte kako ćete stići do bolnice kada za to dođe vrijeme. Neka suprug prouči put tako da ne zalutate kad krenete prema rodilištu. Nije loše ni otići do bolnice taksijem. Raspitajte se, koliko mu je potrebno da stigne do bolnice.
  • Ne planirajte putovanja. Čak i ako uživate u trudnoći, najbolje je izbjeći putovanja, a posebno let avionom tijekom zadnjeg mjeseca trudnoće. Neke kompanije ne primaju u avion žene koje imaju manje od 30 dana do termina.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 33. do 36. tjedna trudnoće!

Pročitajte i:

veličina trbuha

30. tjedan trudnoće

BEBA: Beba je sada dugačka oko 39 cm i teška je 1200-1400 grama. Lanugo dlačice…

trudnica

28. tjedan trudnoće

BEBA: U ovom tjednu beba dobiva na težini i učvršćuje joj se tonus mišića. Teška…

trudnica

29. tjedan trudnoće

BEBA: Vaša beba nastavlja rasti. Sada je teška oko 1200 grama, a dugačka oko 38…

31. tjedan trudnoće

BEBA: Beba može okretati glavu lijevo-desno! Izrazito je aktivna - puno se pomiče i često…