BEBA: Teško je reći sa sigurnošću kolika je beba sada, ali prosječno novorođenče teži oko 3400 grama i dugačko je oko 50 cm. Kosti bebine lubanje još uvijek nisu čvrste. Mekana područja na bebinoj glavici koja pulsiraju, tzv. fontanele, tu su s razlogom. Nesraštene i elastične kosti olakšavaju prolazak glavice kroz porođajni kanal. To je i razlog što neke bebe, kada se rode, imaju konusni (izduženi) oblik glave. Ne brinite, to je privremena pojava i glavica će se s vremenom ponovno lijepo oblikovati.

Bebini refleksi su spremni (njih preko 70!) i beba čeka dan kad će napustiti toplinu vašeg trbuha. Pupčana vrpca prestat će obavljati svoju funkciju kada beba prvi put udahne zrak u svoja pluća. Posteljicu ćete poroditi pola sata nakon što se dijete rodilo.

MAMA: Još malo i sve će biti gotovo! Iako ovo možda nije posljednji tjedan trudnoće jer ćete možda koji dan i prenijeti, uskoro ćete svoju bebu držati u naručju. Kao što znate, vaša i ljubav vašeg partnera, nešto je najljepše što možete podariti svom djetetu. Prošli ste dugačak put da biste stigli do ovog trenutka, ali najljepši dio priče tek je pred vama!

U 40. tjednu porodi se 70% trudnica. Ako niste i vi jedna od njih, ne brinite, do prenesene trudnoće imate još dva tjedna - termin se računa od prvog dana posljednje menstruacije, s tim da neke žene imaju ovulaciju kasnije od očekivane ili imaju dulje cikluse. Čak i uz pouzdan datum, žene mogu premašiti termin bez posebnog razloga. Možda su odgovor na to pitanje geni ili jednostavno potreba djeteta da malo dulje ostane u maminom trbuhu.

Da bi se uvjerio da beba i dalje uspješno napreduje, ginekolog će vam zakazati pregled. Ako fetalni test nije zadovoljavajuć (primjerice ima malo plodove vode), porođaj će se inducirati. Ako postoji ozbiljniji i hitan problem koji ugrožava zdravlje djeteta, odmah ćete poći na carski rez.

U ovom razdoblju ginekolog provjerava otvorenost grlića maternice. O tome ovisi hoće li se, kada i kako inducirati porođaj. Ako porođaj uskoro ne krene, najvjerojatnije će vas liječnik uputiti na inducirani porođaj između 41. i 42. tjedna.

Što vam je činiti?

Odmarajte se što više. Iskoristite svaku priliku da podignete stopala i noge i opustite se. Pokušajte se ne zabrinjavati previše zbog porođaja. Obično i prije ne što budete i svjesni što vam se događa, sve već prođe, a vi ste postali ponosna mama!

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 37. do 40. tjedna trudnoće!