ultrazvuk

16. tjedan trudnoće

BEBA: Bebine kosti i mišići nastavljaju se razvijati. Ruke i noge su sada potpuno oblikovane, glava je više podignuta, a bebine oči se pomiču k prednjem dijelu glave. Uši su sve bliže svom pravom položaju. Počinju rasti i nokti na nožnim prstima. Beba je sada dugačka oko 12 cm od glave do stražnjice, a teška od 80 do 120 grama.

Nastavlja se i intenzivan razvoj spolnih žlijezda. Ako se radi o ženskom fetusu, njeni jajnici sada sadrže oko 5 miliona jajašaca. (Za razliku od muškarca koji svakodnevno u testisima proizvodi tisuće spermija, žene se rađaju s određenom količinom jajnih stanica koje će imati za cijeli život.)

Vaša beba sada može uspraviti glavu, žmirkati, otvarati usta i koordinirati svoje pokrete! Veoma je aktivna, vrti se i šutira nogom, ali vi to još ne možete osjetiti.

MAMA: Vjerojatno se puno bolje osjećate nego na početku trudnoće – mučnine i promjene raspoloženja sada vas rjeđe pogađaju, a možda su potpuno i nestale.

Nastavlja se rast maternice – njen vrh je sada na pola puta između stidne kosti i pupka. Grudi su nabubrile i osjetljive pa je neophodno da nosite grudnjak koji vas ne smije tiskati, već pridržavati grudi.

Ako vam ovo nije prva trudnoća, možda ćete u ovom tjednu osjetiti bebine pokrete (mada većina žena ne osjeća pomicanje djeteta sve do otprilike 18. tjedna). Mame taj osjećaj opisuju kao blago škakljanje u trbuhu, no ono iz tjedna u tjedan postaje sve jače i češće. Ako je ovo vaša prva beba, nemojte biti nestrpljivi – prve pokrete osjetit ćete oko 20. tjedna.

Što vam je činiti?

  • Opuštanje u kadi. Dugotrajno kupanje u toploj vodi se u trudnoći, u principu, ne preporučuje. Međutim, umjereno topla voda i relativno kratko opuštanje može vas opustiti taman koliko je potrebno. Opuštanje u kadi u večernjim satima poslužit će i kao lijek protiv često prisutne nesanice u trudnoći.
  • Planirajte romantične trenutke. Kad stigne beba, neće vam biti lako da organizirate romantičan vikend za dvoje. Nemojte propustiti šansu – otputujte sada! (Kasnije ćete se vjerojatno brže umarati i možda biti manje spremni na kompromise da bi putovali). Ako ne možete otići iz grada, planirajte neku jednostavniju aktivnost kao što su večera ili kino.
  • Drugi ultrazvučni pregled. Ovaj tjedan biste trebali otići na drugi pregled kako bi liječnik provjerio anatomiju ploda.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 13. do 16. tjedna trudnoće!

Pročitajte i:

19. tjedan trudnoće

Razvoj bebinih osjetila je u ovom razdoblju vrlo intenzivan. Mozak se sada „specijalizira“ za miris,…

ultrazvuk

14. tjedan trudnoće

BEBA: U tjednu koji označava početak drugog tromjesečja, vaša beba se izdužuje. Sada je dugačka…

trudnički trbuh, rana trudnoća

15. tjedan trudnoće

BEBA: Beba je sada dugačka 10 cm od glave do stražnjice, a teška oko 70…

odmaranje u trudnoći

17. tjedan trudnoće

BEBA: Ovo je razdoblje kada beba brzo raste. U sljedećih par tjedana udvostručit će težinu…