BEBA: Ovo je razdoblje kada beba brzo raste. U sljedećih par tjedana udvostručit će težinu i dosta porasti. Sada je teška oko 150 grama, a dugačka je oko 13 cm - od glave do zadnjice. Bebine oči su i dalje zatvorene, ali obrve i trepavice postaju gušće. Prsni koš se diže i spušta – na taj način beba vježba disanje.

Počinje proces okoštavanja - meke hrskavice se pretvaraju u kosti. Pupčana vrpca je sve deblja i čvršća, a počinju se razvijati i znojne žlijezde.

MAMA: Vaša maternica se prilično proširila i zauzela veliki dio trbuha. Hormoni su se malo primirili, tako da se svakim danom osjećate sve bolje. Puni ste snage i energije!

Međutim, u ovom razdoblju može vam se desiti da povremeno izgubite ravnotežu. Kako trbuh raste, pomiče se i težište vašeg tijela, pa ste i nestabilniji. Izbjegavajte situacije u kojima je velik rizik od padanja jer povrede u području abdomena mogu biti opasne po vas i bebu. Nosite niske potpetice, a dok vozite auto obavezno se vežite – donji dio stavite preko kuka odnosno ispod trbuha, a gornji između grudi.

Kontaktne leće, ako ih nosite, sada bi vas mogle smetati. Nosite ih kraće, odnosno češće odmarajte oči ili nosite naočale. Ako vam se oči suše, pomozite si umjetnim suzama.

Želja za seksom, na veliko zadovoljstvo partnera, vratila se (naravno, ako je nestala u prvom tromjesečju, što jest čest slučaj). Ovo je sjajno vrijeme za vođenje ljubavi, jer više niste umorni i iscrpljeni kakvi ste bili u prvom tromjesečju, a vaš trbuh još uvijek nije postao toliko velik da bi vas ograničio u kretanju. Nježno vođenje ljubavi potpuno je bezopasno u trudnoći.

Što vam je činiti?

  • Objavite radosnu vijest. Ako imate starije dijete, ovo je vrijeme kada je možete podijeliti i s njime. Novi član obitelji radikalno će promijeniti život vašeg starijeg djeteta i zato ga počnite na vrijeme pripremati i upoznavati s činjenicom da će dobiti brata ili sestru. Objasnite mu da ćete ga i dalje isto voljeti kada beba stigne na svijet. Ne zaboravite da ga u svoje emocije i pažnju svakodnevno uvjeravate. Ako je dijete već veće, uključite ga i u pripreme za doček bebe: zajednički planovi, izbor namještaja i robice... A kad beba stigne, budite posebno pažljivi prema starijem djetetu jer ono će vrlo vjerojatno osjetiti neku vrstu ljubomore.
  • Napravite listu imena za bebu. Napišite na papir deset imena koja vam se najviše sviđaju. Neka i vaš partner napravi isto. Zamijenite popise i precrtajte jedno ime sa liste koje vam se ne sviđa. Nastavite razmjenjivati popise sve dok ne dođete do nekih imena koja se oboma sviđaju. Pričajte o tome zašto vam se sviđa ili ne sviđa neko ime. Dogovorite se koja imena ne dolaze u obzir, kao što su na primjer imena bivših momaka ili djevojaka ili imena koja se često koriste za kućne ljubimce.
  • Pijte dovoljno tekućine. Ako često mokrite, ne smanjujte količinu vode koju biste normalno popili. Također ne smanjujte količinu soli u prehrani.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 17. do 20. tjedna trudnoće!