BEBA: Beba sada može čuti zvukove iz vanjskog svijeta! U ovom razdoblju se završava okoštavanje sitnih koščica unutrašnjeg uha, kao i dijela mozga koji prima i obrađuje zvučne signale. Pričajte i čitajte bebi u trbuhu, pjevajte joj vesele pjesmice.

Kroz bebinu tanku i prozirnu kožu vide se vene. Uši su sada na svom mjestu. Zaštitna bjelančevina, mijelin, počinje se formirati oko živčanih vlakana kako bi omogućila brzu razmjenu informacija, neophodnu za koordinaciju pokreta. Taj proces će se nastaviti i poslije rođenja, sve do bebine prve godine. Bebin imunitet funkcionira i sada se već se stvaraju antitijela.

Vaša beba je vrlo aktivna, pomiče ruke i noge, uvija se, prevrće i migolji. Njene pokrete ćete sada možda po prvi put osjetiti. Od glave do stražnjice beba je dugačka oko 14 cm, a teška je skoro 200 grama.

MAMA: Do sada ste dobili oko 4 kilograma. Žene se tijekom trudnoće uglavnom udebljaju od 9 do 15 kilograma, i to posebno u posljednje dva mjeseca. Povećan apetit je česta pojava u ovom razdoblju. Potrudite se jesti obroke i užine bogate hranljivim tvarima, a ne praznim kalorijama (grickalice, slatkiši...).

Vaš kardiovaskularni sustav sada trpi značajne promjene, a tijekom ovog tromjesečja krvni tlak je nešto niži od uobičajenog. Nemojte prebrzo ustajati iz ležećeg ili sjedećeg položaja jer biste mogli osjetiti vrtoglavicu.

Od sada pa do kraja trudnoće, najbolje je da ležite na boku. (U položaju na leđima, maternica pritišće glavnu venu, što ometa dotok krvi u srce, a time i opskrbu djeteta krvlju). Ležeći na boku, postavite jastuk iza vas ili ispod kuka kako bi se udobnije namjestili.

Što vam je činiti?

  • Posjetite stomatologa. Redovita higijena usne šupljine i zubi te unošenje fluora najbolja su preventiva protiv upale desni i bolesti zuba koje su u trudnoći relativno česta pojava. Ne zaboravite svom stomatologu napomenuti da ste trudni - ne preporučuje se slikanje rentgenom.
  • Udobnost i na poslu. Ako vaš posao podrazumijeva dugo i iscrpljujuće stajanje, pronađite neku visoku stolicu na koju ćete se moći bar na trenutak osloniti. Ako tijekom radnog vremena sjedite, na nisku stolicu podignite noge. To će vam smanjiti pritisak u nogama. Iskoristite svaku priliku da se malo prošetate i tako poboljšate cirkulaciju. Na visoke potpetice zaboravite!
  • Informirajte se o psihofizičkoj pripremi za porođaj. Kako bi se pripremili za porođaj i olakšali bebi dolazak na svijet, raspitajte se kod vašeg liječnika ili prijatelja gdje možete proći tečaj za trudnice. Obavezno pitajte liječnika, smijete li se rekreirati prema vašim preferencijama.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 17. do 20. tjedna trudnoće!