BEBA: Beba je teška od 250 do 300 grama, a dugačka je oko 16 cm od glave do stražnjice, a oko 25 cm od glave do peta. U prvih 20 tjedana, kada su bebine noge sklupčane teško je izmjeriti je, mjere se uzimaju od vrha glave do stražnjice. Poslije 20. tjedna beba se mjeri od glave do nožnog palca.

Beba sada guta više plodove vode, što je dobro za probavni sustav. Također, proizvodi mekonij - crnu, ljepljivu materiju koja će se skupljati u njenim crijevima, a vi ćete je vidjeti u prvoj peleni (neke bebe izbace prvi izmet dok su u trbuhu ili tijekom porođaja), no to je znak da je beba već neko vrijeme spremna za život u vanjskom svijetu i vi ste prenijeli termin.

Ako nosite djevojčicu, njena maternica i grlić maternice već su formirani. Ako nosite dječaka, genitalije su sada vidljive, ali može ih kriti tijekom ultrazvučnog pregleda.

MAMA: Čestitamo! Sada ste na pola puta do porođaja. Ako je ovo vaša prva beba, možda ćete baš ovog tjedna osjetiti njene pokrete. Oni su još uvijek vrlo nježni i periodični. Trudnice, koje u prvom trenutku ne znaju prepoznaju li udarce bebe, opisuju ih kao blage treptaje ili nježne nadražaje koje osjećaju u trbuhu.

Vaša će se maternica svaki tjedan uvećavati za jedan centimetar, a njen vrh je sada otprilike u razini pupka. S njenim porastom raste i pritisak na želudac, bubrege i pluća, što može izazvati lošiju probavu, često mokrenje i nedostatak zraka.

U sljedećem razdoblju dobivat ćete oko pola kilograma na tjedan. Putem prehrane ili preporučenih nadomjestaka prehrani osigurajte sebi i bebi dovoljne količine željeza - minerala koji je potreban za stvaranje hemoglobina.

Ako se još uvijek niste upisali na trudnički tečaj, možda je dobro to sada učinite. Pitajte prijateljice, članove obitelji ili ginekologa za neku preporuku.

Što vam je činiti?

  • Spriječite probleme. Ako imate kućnog ljubimca, porazgovarajte sa svojim ginekologom. Pojedine bolesti pasa i mačaka mogu utjecati na vašu trudnoću.
  • Vrijeme je za vašu drugu ultrazvučnu kontrolu! Ova bezbolna procedura pomaže ginekologu da provjeri rast bebe, eventualne defekte, posteljicu i pupčanu vrpcu, točnost termina porođaja i koliko beba nosite. Tijekom pregleda ćete možda vidjeti bebu kako se pomiče ili siše prst. Povedite i partnera, a ginekologa zatražite da vam isprinta snimke bebe za album!
  • Obradujte sebe nečim lijepim. Na pola puta ste! Zašto to ne biste proslavili?! Priuštite sebi novu spavaćicu ili neku masažu dozvoljenu trudnicama. Možete napraviti nekoliko profesionalnih fotografija dok ste trudni ili si kupiti sebi neki komad odjeće kojem ćete se osjećati seksi.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 17. do 20. tjedna trudnoće!