BEBA: U ovom tjednu nastavlja se razvoj bebinog mozga, kao i osjet dodira - beba sada može opipati vlastito lice! Njena usta, kapci i obrve su sve izraženiji, a počinju se razvijati i sitni zubići u desnima. Oči su formirane, ali boja zjenica još uvijek nije definirana. Fine dlačice (lanugo) prekrivaju bebino tijelo, a duboke bore na koži će se uskoro popuniti. Unutar bebinog trbuha, razvija se gušterača koja je značajna za proizvodnju važnih hormona.

Beba je sada dugačka oko 28 cm, a teška je skoro 420 grama, i sve je više nalik malenom novorođenčetu. Sada možete razlikovati razdoblja budnosti i sna vaše bebe.

MAMA: Ovo je prilično dobro razdoblje trudnoće. Trbuh nije prevelik da bi vam smetao i vjerojatno ste osjetili kako ga beba stalno koristi kao vreću za boks! On je sada ujedno i "magnet" za ruke. Ako vas to nervira, slobodno kažite svima koji ga imaju potrebu dirati - da to ne rade.

Na vašem trbuhu će se uslijed rastezanja kože možda pojaviti strije. (Najmanje polovica trudnica ima taj problem.) Ove promjene mogu biti različitih boja - od roze do tamnosmeđe, što ovisi o boji vaše kože. Osim na trbuhu, mogu se pojaviti i na sražnjici, bedrima, bokovima i grudima. Ne postoji dokaz da neki preparat sigurno sprečava strije, ali se mažite kako bi doprinjeli vlažnosti kože.

Ovo je razdoblje i kada je fiziološka anemija najviše izražena. Vaš ginekolog će vam, ako to bude bilo potrebno, prepisati tablete željeza. Crveno meso je jedan od najboljih izvora željeza za trudnice, ali ne treba zanemariti ni žitarice, proizvode sa sojom, špinat, grožđe...

Što vam je činiti?

  • Osmislite kutak za vašu bebu. Počnite smišljavati kako će izgledati bebina soba. Nabavite časopise i kataloge koji vam mogu dati ideju kako osmisliti kutak za vašeg mališana koji će uskoro doći na svijet. Prepustite se maštanju i uživajte u planiranju!
  • Provjerite prstenje. Sada je normalno da vam otiču prsti. Ako vas prstenje malo steže, skinite ga prije nego bude kasno. Ako se ne možete odvojiti od vjenčanog prstena, objesite ga o lančić.