BEBA: Vaša beba je duga oko 28 cm, a teška nešto više od 450 grama. Možda ćete vidjeti kako se migolji ispod vaše odjeće.

Bebina koža više nije prozirna. Zbog stvaranja pigmenta ona postaje crvenkasta. Pluća se pripremaju za disanje - u njima se razvijaju krvne žile.

Beba sada može prepoznati zvukove koji dopiru izvan maternice i sve više ih “upija”, kako bi se pripremila za vanjski svijet. Kada se rodi, ona će po visini tona prepoznati vaš glas, zato joj se što češće obraćajte. To vrijedi i za tate!

Plešite! Vaša beba to može osjetiti jer joj je sada razvijen osjećaj za pokret.

MAMA: Do ovog trenutka, vjerojatno ste dobili od 5 do 7 kilograma i ginekologa posjećujete jednom mjesečno.

Mislite da ste se prehladili? Možda jeste, a možda je trudnoća uzrok što vam je nos začepljen ili krvari. Za sve što vam se događa, krivi su hormoni. Cirkulacija krvi je ubrzana u odnosu na ranije, a sluzne membrane su veoma osjetljive. Vitamin C bi možda mogao pomoći, ali prije nego što ga počnete uzimati, savjetujte se s liječnikom i nemojte pretjerivati.

U ovom je razdoblju moguća pojava otoka na zglobovima i stopalima. Loša cirkulacija u nogama, potpomognuta promjenama u kemijskom sastavu krvi, dovodi do zadržavanja vode, zbog čega se pojavljuju otoci (edemi). Organizam će izbaciti višak tekućine nakon porođaja, i to je razlog što ćete često mokriti i znojiti se nekoliko dana nakon porođaja. U međuvremenu, lezite na lijevu stranu ili podignite noge kad god možete, istegnite noge dok sjedite i izbjegavajte sjedenje ili stajanje na jednom mjestu dulje vrijeme. Također, vježbajte da biste poboljšali cirkulaciju i nosite pomoćne čarape i udobnu obuću. Nemojte zbog oticanja smanjiti unos tekućine jer vam je ona potrebna u prevenciji dehidracije. Pretjerano oticanje može biti znak ozbiljnog stanja - preeklampsije.

Što vam je činiti?

  • Organizirajte generalno spremanje kuće. Sjedite i razgovarajte s partnerom o tome što biste htjeli popraviti u kući prije nego što stigne beba. Nikako se u to ne upuštajte sami, jer bi previše naprezanja moglo biti opasno (ne izlažite se kemikalijama i ne penjite na ljestve!), ali zato zamolite članove obitelji da vam u tome pomognu.
  • Pomozite svojim nogama. Vašim će stopalima odgovarati opuštanje u mlakoj kupki.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 21. do 24. tjedna trudnoće!