BEBA: Vaša beba izgleda vrlo slično bebi koju ćete ugledati kad se rodi! Sada je teška oko 540 grama, a dugačka oko 30 cm. Izgleda prilično mršavo, ali će uskoro početi više dobivati na težini. Njezino tijelo proizvodi bijela krvna zrnca koja joj pomažu u borbi protiv infekcije. Mozak se sada brzo razvija.

Beba nastavlja vježbati disanje. U plućima su se formirale cjevčice koje će prihvaćati i izbacivati zrak, a razvile su se i krvne žile koje će kasnije "prenositi" kisik do svih dijelova tijela. Stanice u plućima proizvode tenzid - supstancu koja će pomoći bebi u disanju kada dođe na svijet.

MAMA: Sve vas svrbi? Pod utjecajem hormona estrogena koji se luči u trudnoći, jetra propušta u krv bilirubin koji izaziva taj svrbež (trudnički pruritis).

Kod jednog broja trudnica može se pojaviti gestacijski dijabetes – vrsta dijabetesa koji se razvija u trudnoći (obično između 24. i 28. tjedna), pa bi bilo dobro da provjerite razinu šećera u krvi. Neliječeni dijabetes povećava rizik od komplikacija pri vaginalnom porođaju i povećava šansu da se porođaj završi carskim rezom.

Saznajte koji simptomi upućuju na prijevremeni porođaj.

Što vam je činiti?

  • Zaštitite kožu od pucanja. Krajnje je vrijeme da počnete njegovati kožu kremama protiv strija, kako biste maksimalno ublažili moguću pojavu strija.
  • Napišite bebi pismo. Na listu papira opišite osjećaje koja imate prema bebi, zapišite nade, snove i želje za bebu, kao i vašu definiciju što znači biti dobra mama. Ako vam pisanje ne ide, napravite kolaž ili memorijsku kutiju sastavljenu od trenutaka proživljenih tijekom trudnoće. Pišite iz srca jer ćete za koju godinu i vi i vaše dijete ovo pismo smatrati blagom.
  • Odaberite ime za bebu. Ako niste napravili popis imena za vaše dijete, sada je pravo vrijeme. Knjige imena ili naša Imena beba će vam možda biti od pomoći. Nakon porođaja, imat ćete još nekoliko dana da donesete svoju odluku, prije nego što bebu prijavite. Izbor imena je važna odluka, a može biti i zabavno.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 21. do 24. tjedna trudnoće!