BEBA: Beba počinje otvarati oči! Kapci se podižu, mrežnica se formira, minijaturne trepavice i obrve nastavljaju rasti. Pluća sazrijevaju - beba "udiše i izdiše" male količine plodove vode koja je neophodna za razvoj. Ako nosite dečka, njegovi testisi se počinju spuštati u mošnjice.

Beba je još mršava, ali nastavlja dobivati na težini. Sada je teška između 700 i 800 grama, a njena dužina od glave do pete iznosi oko 35 cm. Ne zaboravite - beba vas čuje! Pričajte joj i pjevajte!

MAMA: Možda ćete primijetiti kako iz vaših dojki curi žućkasta tekućina. To je kolostrum, koji se u principu pojavljuje tek nakon porođaja, prije no što počne izlaziti "pravo" mlijeko. No, može se pojaviti i sada. Kolostrum je bebina prva hrana i osigurava joj proteine, minerale i masnoću.

Do sada ste vjerojatno dobili između 8 i 10 kilograma. Trbuh vam je poprilično narastao pa su se javili novi problemi.

Bolovi u leđima, posebno u križima, nastaju zbog rasta maternice, ali i hormonskih promjena koje opuštaju zglobove i tetive. Dugotrajno šetanje, sjedenje ili stajanje, kao i savijanje i podizanje može biti naporno za vaša leđa zbog dodatne težine koju nosite. Od pomoći mogu biti topla kupka ili oblozi.

Vodite računa o zdravoj prehrani i puno odmarajte. U ovom razdoblju, vaš krvni tlak može lagano porasti, iako je još uvijek niži u odnosu na onaj koji ste imali prije trudnoće. (Krvni tlak pada pred kraj prvog tromjesečja i najniži je od 22. do 24. tjedna).

Preeklampsija je ozbiljni poremećaj koji karakterizira visok krvni tlak i prisutnost bjelančevina u mokraći – (najčešće se javlja poslije 37. tjedna, a nekad i ranije). Jako je važno biti svjestan upozoravajućih znakova ovog stanja. Ako imate natečeno lice ili podbuhlost oko očiju, više nego blagu natečenost ruku, pretjeranu ili iznenadnu otečenost stopala ili zglobova, nagli porast težine (više od 1,8 kg tjedno) obavezno pođite ginekologu. Uporna ili povremena glavobolja, promjene u vidu, jaka bol ili mekoća u gornjem dijelu trbuha i povraća vam se, to također mogu biti simptomi preeklampsije.

Što vam je činiti?

  • Spavajte kad god možete. U ovom periodu možda imate problema sa spavanjem, zato se ne odvajajte od jastuka i odspavajte kada god vam se za to ukaže prilika.
  • Saznajte sve o dojenju. Ako ste prvi put majka i planirate dojiti bebu, raspitajte se kod drugih mama na što sve treba obratiti pozornost. Raspitajte se postoji li u sklopu vašeg Doma Zdravlja Grupa za potporu dojenju. Ona bi vam u trenucima nedoumica oko dojenja mogla biti od velike pomoći. Priključite joj se već kao trudnica i saznajte informacije o dojenju koje će vam sigurno pomoći.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 25. do 28. tjedna trudnoće!