prvo tromjesečje trudnoće: fizička aktivnost i pripreme za porod

Kako se pripremiti za lakši porođaj?

Nastavljamo sa serijom video-vježbi za trudnice s mag. kineziologije Lanom Novotom. Stigli smo do 11. tjedna...

BEBA: Vaš embrio se sada zove fetus! Dugačak je od 45 do 60 mm, a težak oko 8 grama. Beba je sada skoro potpuno formirana. Ruke će joj se uskoro otvarati i skupljati u šaku. Kosti jačaju, a maleni korijeni zubi se pojavljuju ispod desni.

Mozak, jetra, pluća, bubrezi i crijeva već su formirani i počinju funkcionirati. Završava se i razvoj vanjskog spolnog organa.

Već sada vaša beba može zijevati, sisati i gutati. Zauzeta je udaranjem i protezanjem, ali su pokreti usporeni i izgledaju kao vodeni balet. Nećete osjetiti bebine akorbacije još mjesec ili dva, a ni štucanje koje ju možda mući zbog formiranja dijafragme.

MAMA: U ovom periodu mučnine vam se smanjuju i vjerojatno imate više energije. Nažalost, zbog usporene probave može vas mučiti zatvor (krivci su hormoni). Javlja se i žgaravica, također uzrokovana hormonskim promjenama.

Neka vas ne brine što zbog mučnine ne unosite raznovrsnu zdravu hranu ili što još uvijek niste dobili na težini, većina žena do ove faze dobije samo jedan kilogram. Apetit će vam se uskoro vratiti i težina će vam rasti oko 500 grama tjedno.

Beba se pokreće, ali vi još uvijek to ne osjećate. Ono što osjećate su plinovi i nadutost. Vaša maternica se povećala tako da ispunjava veći dio zdjelice. U ovom razdoblju ginekolog uz pomoć ultrazvuka i vaginalne sonde može čuti otkucaje srca vaše bebe.

Što vam je činiti?

  • Fizička aktivnost. Umjerena rekreacija, doprinijet će da se osjećate mnogo bolje, umanjit će bol i povećati razinu tjelesne energije. Održavajući svoje tijelo u dobroj kondiciji i formi vi se ujedno fizički pripremate za što lakši porođaj i brz oporavak. Mag. kineziologije Lana Novota, s kojom iz tjedna u tjedan vježbamo, pripremila je vide-vježbe za 11 tjedan trudnoće.

  • Sigurnost prije svega. Osluškujte svoje tijelo kako biste znali je li je sve u redu ili ima nekih znakova da nešto nije kako treba. Također, vjerojatno razmišljate o stvarima kao što su: Smijem li i dalje ići na satove plesa? Mogu li zračni jastuci u autu povrijediti bebu? Koje lijekove smijem sada uzimati? Saznajte sve što vas zanima, što smijete, a što ne smijete tijekom trudnoće.
  • Poslušajte savjete drugih majki. Budite u kontaktu sa drugim majkama, uključujući i vašu. Većina žene se zbliži sa svojom majkom tijekom trudnoće, jer majka može biti dobra podrška. Kroz druženje sa drugim majkama možete razmijeniti iskustva i čuti dobre savjete.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Ana Vučak Veljača

Ana Vučak Veljača: 'U veljači nam stiže bebica!'

Ekskluzivnu vijest Ana je potvrdila u velikom intervjuu…

Lujo Kunčević i djevojka Sara

Domaći glumac i veliki zavodnik postaje tata!

U studenom prošle godine glumac je priznao da…

Domaća manekenka i 14 godina mlađi suprug čekaju prinovu

Nakon djevojčice, u obitelj stiže sin!

Nataša Janjić Medančić

Glumica iskreno o kilogramima, vježbanju nakon poroda i obiteljskoj idili

Glumica Nataša Janjić Medančić, dva mjeseca nakon rođenja…

Pročitajte i:

1. tjedan trudnoće

1. tjedan trudnoće

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje mjesečnice kada u principu niste još uvijek trudni.…

ljubav, seks

2. tjedan trudnoće

Vrijeme je ovulacije. Vi ste plodni samo 24 sata zato što zrela jajna stanica ne…

test trudnoće, ljubavni par, seks

3. tjedan trudnoće

BEBA: Ovo je tjedan kad dolazi do začeća. U vašem trbuhu se događa puno toga.…

zdrava prehrana u trudnoći

4. tjedan trudnoće

BEBA: Počinje zadivljujući razvoj vaše bebe. Od sada, pa u sljedećih 10 tjedana, svi bebini…