1. tjedan trudnoće

1. tjedan trudnoće

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje mjesečnice kada u principu niste još uvijek trudni. U odnosu na trenutak začeća, ispravnije bi bilo u ovo vrijeme govoriti o pripremi vašeg jajašca za ovulaciju koja će uslijediti za 2 tjedna!

Ovo je ustvari vrijeme razmišljanja i planiranja trudnoće. U ovo vrijeme još imate mjesečnicu. Ako vodite ljubav pred kraj ovog tjedna, kod nekih žena se već sada može dogoditi ovulacija i začeće. No za većinu žena tek predstoji razdoblje kad će biti plodne i imati ovulaciju.

Sada se posvetite sebi i svom zdravlju. Izbjegavajte cigarete i alkohol te, ako baš ne morate, ne uzimajte nepotrebne lijekove, posebice u slučaju kroničnih bolesti, npr. epilepsije, jer se potencijalno štetni lijekovi trebaju još prije začeća zamijeniti s manje štetnim ili neštetnim lijekovima. Obratite pozornost na prehranu! Višak, kao i manjak kilograma mogu utjecati na reprodukcijsku sposobnost. Pokušajte prije trudnoće ostvariti i zadržati približno idealnu težinu te u dogovoru s liječnikom počnite uzimati folnu kiselinu.

Pročitajte i:

prvo tromjesečje trudnoće: fizička aktivnost i pripreme za porod

Kako se pripremiti za lakši porođaj?

Nastavljamo sa serijom video-vježbi za trudnice s mag. kineziologije Lanom Novotom. Stigli smo do 11.…

ljubav, seks

2. tjedan trudnoće

Vrijeme je ovulacije. Vi ste plodni samo 24 sata zato što zrela jajna stanica ne…

test trudnoće, ljubavni par, seks

3. tjedan trudnoće

BEBA: Ovo je tjedan kad dolazi do začeća. U vašem trbuhu se događa puno toga.…

zdrava prehrana u trudnoći

4. tjedan trudnoće

BEBA: Počinje zadivljujući razvoj vaše bebe. Od sada, pa u sljedećih 10 tjedana, svi bebini…