zdrava prehrana u trudnoći

4. tjedan trudnoće

BEBA: Počinje zadivljujući razvoj vaše bebe. Od sada, pa u sljedećih 10 tjedana, svi bebini organi će se razviti, a neki će čak i funkcionirati. Ovo je vrijeme kada je beba najosjetljivija i sve može utjecati na njen razvoj.

Upravo sada, vaša beba je embrio, veličine oko jedan milimetar, i sastoji se od dva sloja: epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti svi njezini organi i dijelovi tijela.

Od stanica blastocite (sloj pričvršćen za zid materice) postepeno se razvija posteljica koja će početi funkcinirati krajem tjedna. Uloga posteljice je dovođenje hranljivih tvari i kisika do bebe. Sada se pojavljuje i vodenjak koji će ugostiti bebu i plodova voda koja će joj biti jastuk.

 

MAMA: Možda ste već primijetili da vam izostaje mjesečnica. S kućnim testom sačekajte do kraja tjedna kako biste bili sigurni u rezultate. Ako je test pozitivan, zakažite prvi ultrazvučni pregled, a ako je negativan, napravite ga ponovo u petom tjednu (ako i dalje izostaje mjesečnica). Većina testova na urin danas s velikom točnošću potvrđuje trudnoću u tjednu kad je trebala nastupiti mjesečnica.

Na činjenicu da ste ostali u drugom stanju možda će vam ukazati i neki od sljedećih simptoma: osjetljive grudi, gađenje na mirise i granu, pojačano lučenje pljuvačke, promjene raspoloženja, pospanost, umor i često mokrenje. U ranoj trudnoći vaga za neće pokazivati nikakve promjene, ali izvažite se da biste znali s kojom težinom ste ušli u trudnoću. U trbuhu možete osjetiti blage grčeve, slične menstrualnim bolovima, koji se javljaju kao posljedica povećanja maternice. Osjetljivost osjeta mirisa bit će prilično pojačana, pa će vam u pojedinim situacijama neki mirisi biti potpuno nepodnošljivi.

Ako ste planirali trudnoću, vjerovatno već pijete multivitamine koji sadržavaju najmanje 400 mikrograma folne kiseline. A sada, kada ste trudni, trebat će vam i više - oko 600 mikrograma dnevno. Folna kiselina štiti plod od mogućeg nastanka urođenih defekata centralnog živčanog sustava, a posebno leđne moždine.

Sljedećih šest tjedana je važno razdoblje za razvoj bebe. Kroz posteljicu, beba je izložena svemu onome što unosite u organizam, zato osigurajte sebi i bebi samo ono što je dobro za oboje.

*Ako pokušavate ostati u drugom stanju duže od godinu dana, odnosno šest mjeseci i ako imate preko 35 godina, razgovarajte sa svojim ginekologom. Možda je vrijeme da partner i vi napravite testove i otkrijete eventualni problem. Što prije otkrijete razlog neplodnosti prije ćete i biti na putu izlječenja i glavnog cilja - bebe.

 

Što vam je činiti?

  • Odlazak ginekologu. Izaberite ginekologa koji će voditi vašu trudnoću. Ako uzimate neke lijekove, pitajte ga smijete li ih i dalje koristiti.
  • Provjerite svoju krvnu sliku. U dogovoru s ginekologom počnite uzimati preparate vitamina za trudnice. Zapamtite da su folna kiselina (vitamin B) i željezo dvije najvažnije tvari za pravilan razvoj vašeg djeteta.
  • Vodite računa o prehrani. Prvo tromjesečje je najbitnije za razvoj bebe. Većina anomalija i nepravilnosti u razvoju nastaju baš u ovom periodu. Zato sada, više nego ikada, vodite računa o sebi. Jedite samo najkvalitetniju hranu, prestanite piti i pušiti!
  • Literatura. Saznajte što će se sve i zašto događati sljedećih mjeseci u vašem organizmu. Potrudite se doći do svih informacija o trudnoći i porođaju koji je pred vama.

 

Pročitajte i:

prvo tromjesečje trudnoće: fizička aktivnost i pripreme za porod

Kako se pripremiti za lakši porođaj?

Nastavljamo sa serijom video-vježbi za trudnice s mag. kineziologije Lanom Novotom. Stigli smo do 11.…

1. tjedan trudnoće

1. tjedan trudnoće

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje mjesečnice kada u principu niste još uvijek trudni.…

ljubav, seks

2. tjedan trudnoće

Vrijeme je ovulacije. Vi ste plodni samo 24 sata zato što zrela jajna stanica ne…

test trudnoće, ljubavni par, seks

3. tjedan trudnoće

BEBA: Ovo je tjedan kad dolazi do začeća. U vašem trbuhu se događa puno toga.…