BEBA: U ovom, za razvoj bebe veoma značajnom tjednu, "začeci” kralježnice i glave postaju vidljivi. Mogu se već prepoznati ruke i noge, kao i oči koje su sada smještene na bočnim stranama glave. Razvijaju se nos, usta i uši.

Sićušno srce je već počelo kucati (sa oko 150 otkucaja u minuti - skoro duplo brže od vašeg pulsa). Beba sada ima vlastiti krvožilni sustav kroz koji cirkulira krv. Razvijaju se crijeva, a formira se i hipofiza kao i ostatak mozga, mišića i kostiju.

S obzirom da su unutrašnji organi i udovi u početnoj fazi svoga razvoja, embrio je vrlo osjetljiv na razne lijekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu stići do njega.

Beba je sada dugačka oko 6 mm.

MAMA: U ovom razdoblju uobičajene su promjene raspoloženja pa biste se mogli uhvatiti čas neraspoloženi, a već u drugom trenutku se smijati. Ovo može biti uznemirujuće (pogotovo ako ste navikli da sve držite pod kontrolom), ali to je normalno s obzirom na to što se događa u vašem organizmu. Uzrok ovakvih emocija su hormoni. Ali, vaš život se iz temelja mijenja, pa kako onda i da to sve prihvatite staloženo i bez ikakve uznemirenosti?

Možda ste dobili poneki kilogram, ali žene u ovom razdoblju, zbog mučnine i povraćanja, češće gube na svojoj težini.

Krvarenje (ili tragovi krvi na gaćicama) je relativno često u ranoj trudnoći - pogađa oko četvrtinu trudnih žena. Može se javiti u normalnoj trudnoći, ali ponekad može biti i prvi znak pobačaja ili vanmaterične trudnoće. Ako uočite tragove krvi ili imate krvarenje, posavjetujte se s liječnikom.

Što vam je činiti?

  • Mučnine. Jutarnje mučnine dolaze bez najave, kratko traju i obično su povezane s iznenadnom glađu. Zato budite spremni, u svojoj torbi uvijek nosite nešto za grickanje i po mogućnosti malo vode. Vitamine nikad ne uzimajte uz limunadu ili sok od naranče - kombinacija kiselina može još više "uznemiriti" vaš želudac.
VIDEO prikaz razvoja BEBE od 5. do 8. tjedna trudnoće!