ultrazvuk, rana trudnoća

6. tjedan trudnoće

BEBA: U ovom, za razvoj bebe veoma značajnom tjednu, “začeci" kralježnice i glave postaju vidljivi. Mogu se već prepoznati ruke i noge, kao i oči koje su sada smještene na bočnim stranama glave. Razvijaju se nos, usta i uši.

Sićušno srce je već počelo kucati (sa oko 150 otkucaja u minuti – skoro duplo brže od vašeg pulsa). Beba sada ima vlastiti krvožilni sustav kroz koji cirkulira krv. Razvijaju se crijeva, a formira se i hipofiza kao i ostatak mozga, mišića i kostiju.

S obzirom da su unutrašnji organi i udovi u početnoj fazi svoga razvoja, embrio je vrlo osjetljiv na razne lijekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu stići do njega.

Beba je sada dugačka oko 6 mm.

 

MAMA: U ovom razdoblju uobičajene su promjene raspoloženja pa biste se mogli uhvatiti čas neraspoloženi, a već u drugom trenutku se smijati. Ovo može biti uznemirujuće (pogotovo ako ste navikli da sve držite pod kontrolom), ali to je normalno s obzirom na to što se događa u vašem organizmu. Uzrok ovakvih emocija su hormoni. Ali, vaš život se iz temelja mijenja, pa kako onda i da to sve prihvatite staloženo i bez ikakve uznemirenosti?

Možda ste dobili poneki kilogram, ali žene u ovom razdoblju, zbog mučnine i povraćanja, češće gube na svojoj težini.

Krvarenje (ili tragovi krvi na gaćicama) je relativno često u ranoj trudnoći – pogađa oko četvrtinu trudnih žena. Može se javiti u normalnoj trudnoći, ali ponekad može biti i prvi znak pobačaja ili vanmaterične trudnoće. Ako uočite tragove krvi ili imate krvarenje, posavjetujte se s liječnikom.

 

Što vam je činiti?

  • Mučnine. Jutarnje mučnine dolaze bez najave, kratko traju i obično su povezane s iznenadnom glađu. Zato budite spremni, u svojoj torbi uvijek nosite nešto za grickanje i po mogućnosti malo vode. Vitamine nikad ne uzimajte uz limunadu ili sok od naranče – kombinacija kiselina može još više “uznemiriti” vaš želudac.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 5. do 8. tjedna trudnoće!

Pročitajte i:

prvo tromjesečje trudnoće: fizička aktivnost i pripreme za porod

Kako se pripremiti za lakši porođaj?

Nastavljamo sa serijom video-vježbi za trudnice s mag. kineziologije Lanom Novotom. Stigli smo do 11.…

1. tjedan trudnoće

1. tjedan trudnoće

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje mjesečnice kada u principu niste još uvijek trudni.…

ljubav, seks

2. tjedan trudnoće

Vrijeme je ovulacije. Vi ste plodni samo 24 sata zato što zrela jajna stanica ne…

test trudnoće, ljubavni par, seks

3. tjedan trudnoće

BEBA: Ovo je tjedan kad dolazi do začeća. U vašem trbuhu se događa puno toga.…