BEBA: Važne vijesti! Ovaj tjedan se razvijaju šake i stopala - sada izgledaju više kao vesla, a ne kao male bucmaste ručice i stopala koje ćete škakljati i ljubiti. Tehnički gledano, beba je i dalje embrio i ima mali repić, što je produžetak repne kosti, ali sada već počinje nalikovati na ljudsko biće. Rep će potpuno nestati u roku od nekoliko tjedana.

Sada se razvijaju obje hemisfere bebinog mozga, a srce je dobilo desnu i lijevu komoru. Jetra skuplja crvena krvna zrnca, dok se ne formira koštana srž i preuzme tu ulogu. Beba sada ima i slijepo crijevo i gušteraču, žlijezde koje će proizvoditi hormon inzulin. Pupčana vrpca sada ima krvne žile kojima se prenosi kisik i hranljive materije.

Beba je udvostručila svoju veličinu od prošlog tjedna i sada je dugačka oko 10 mm, otprilike kao borovnica.

MAMA: Vaša maternica se u posljednjih pet tjedana udvostručila, pa će ovaj tjedan vaše trudnoće najvjerojatnije obilježiti jutarnja mučnina, moguće i povraćanje. Iz tog razloga, svaki obrok će za vas predstavljati težak zadatak. (Bez obzira što se zovu „jutarnje mučnine“, mogu se javiti u bilo koje doba dana). Polovina trudnica će ih se potpuno osloboditi do 14. tjedna, ostale će ih imati do sredine drugog tromjesečja, ali će bar gađenje biti manje. Ako se osjećate dobro - vi ste prava sretnica!

Kroz vaše bubrege sada protječe veća količina krvi i dodatne tekućine pa ćete možda češće mokriti. (U ovom razdoblju imate 10% više krvi u odnosu nego prije trudnoće, a do porođaja količina krvi će se povećati za 40 do 45%). Maternica raste i vrši pritisak na mjehur pa je i to razlog što češće mokrite.

Primijetit ćete i promjene na grudima – sada su napete i osjetljive, a areole, smečkasti krugovi oko bradavica, postaju tamniji (za što su odgovorni hormoni).

Što vam je činiti?

  • Slikajte svoj trbuh. Zamolite nekoga da vas fotografira ovaj tjedan – prije nego što trudnoća počne da se primjećuje. Slikajte trbuh svakog mjeseca i čuvajte slike dok se ne porodite. To je odličan način da pratite napredak, a i svidjet će vam se (nosite istu odjeću, stojite na istom mjestu i zauzmete istu pozu - profil je najbolji.) Crno bijele fotografije, akt ili polu akt mogu biti posebno lijepe.
  • Odlazak kod ginekologa. Ako do sada niste primijetili da vam izostaje mjesečnica, ovaj tjedan ćete to sigurno potvrditi, jer vam mjesečnica sada kasni već tri tjedna. Ne gubite više vrijeme, već obavezno posjetite svog ginekologa.
VIDEO prikaz razvoja BEBE od 5. do 8. tjedna trudnoće!