BEBA: Što je sve novo? Naziru se prstići na rukama i nogama, kapci pokrivaju oči, a repić je već nestao. Vidljiva je leđna moždina, a razvijaju se i kralježnica i rebra. U mozgu nastaju sive stanice koje se međusobno povezuju, stvarajući osnovne živčane putove. U ovom razdoblju počinju se formirati mišići, kao i pojedini slojevi kože.

Možda razmišljate o spolu djeteta, ali je za to još uvijek rano - vanjski spolni organi nisu dovoljno razvijeni da bi ginekolog na ultrazvučnom pregledu mogao vidjeti da li je u pitanju dječak ili djevojčica.

Vaša beba, veličine zrna graha, dugačka je oko 22 mm i teška oko 3 grama, konstantno se vrpolji i okreće, iako vi to još uvijek ne možete osjetiti.

MAMA: Uskoro ćete primijetiti da vam grudnjak više nije udoban. Hormoni sada uzrokuju polagano povećanje grudi koje se pripremaju za dojenje. Kada budete kupovali grudnjak, vodite računa o tome da će se bujanje grudi nastaviti do kraja trudnoće.

Osjećate se umorno? Hormonske promjene, osobito drastičan porast progesterona, doprinose inertnosti tijela. Mučnina i povraćanje također vam mogu oduzeti podosta energije. Možda loše spavate, pogotovo ako vam je neudobno ili ustajete na mokrenje.

Vaša maternica se povećava iz tjedna u tjedan i sada je veličine grejpa! Normalno je da zbog toga osjećate grčeve, bol ili zategnutost u predjelu trbuha. Umjereni grčevi su normalni i prihvatljivi sve dok nisu povezani s jakim bolom ili krvarenjem. Ova dva simptoma su znaci da nešto nije u redu i da morate hitno potražiti pomoć.

Što vam je činiti?

  • Prvi ultrazvučni pregled. Ako do sada niste otišli na ginekološki pregled krajnje je vrijeme da to učinite. Osim što se uz pomoć ultrazvuka postavlja jedina sigurna dijagnoza trudnoće, na ovom pregledu ćete dobiti i odgovore na pitanja: Je li se plod ugnijezdio u maternici? Kuca li srce vaše bebe? Koliko je trudnoća stara (tjedan gestacije)? Kada je termin porođaja.
  • Dnevnik trudnoće. Zabilježite sve svoje posjete ginekologu, njegove komentare kao i rezultate testova koje ste do sada napravili.
  • Spavajte koliko vam treba! Ne zaboravite da vam je san potreban više nego ikada!

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 5. do 8. tjedna trudnoće!