BEBA: Vaša beba je sada dugačka oko 30 mm, a teška je jedva 5 grama. Sve više počinje sličiti na ljudsko biće. Osnovni dijelovi tijela su formirani, a u sljedećim mjesecima će se pojedini organi preciznije razvijati.

Srce bebe je sada podijeljeno na četiri komore i stvaraju se aorte. Vanjski spolni organi se naziru, ali još nekoliko sljedećih tjedana nećete znati je li je vaša beba dječak ili djevojčica.

Oči su potpuno formirane, ali beba stalno žmiri. Ima malene ušne školjke, nos i nozdrve, a nastaju i korijeni zubića.

Posteljica je dovoljno razvijena da preuzme ulogu proizvodnje hormona. Beba je razvila svoju osnovnu fiziologiju i spremna je za brzo dobijanje težine.

Sada se pokreće, ali vi to ne možete osjetiti. Na ultrazvučnom ekranu se jasno mogu vidjeti njeni prvi pokreti.

MAMA: I dalje ne izgledate kao trudnica, iako se tako osjećate (možda vas sada garderoba malo zateže u struku). Jutarnje mučnine i ostali trudnički simptomi sada mogu biti na vrhuncu.

Promjene raspoloženja su sada uobičajene – od ushićenja do straha zbog nove uloge koja vas čeka. Pokušajte se opustiti, sve će biti lakše početkom drugog tromjesečja.

Ako ste svojim prijateljima rekli da ćete uskoro postati majka, nemojte se žačuditi ako vas zasipaju mnoštvom komentara, savjeta i preporuka. Tako je to kada su u pitanju trudnoća i roditeljstvo. Svi vole komentirati, a nerijetko se i "prave pametni". Zato se spremite da na vrijeme zauzmete svoj stav.

Što vam je činiti?

  • Ne preterujte s hranom! Izbjegavajte obilne obroke, pogotovo u večernjim satima. Preobilan obrok izaziva žgaravicu, mučninu i otežava razgradnju hrane.
  • Spriječite mučnine. Prije no što ustanete, pojedite suhi keks, tost ili kreker, što će spriječiti pojavu mučnine. Dobar lijek je i lagan obrok pred spavanje koji će omogućiti da razina šećera prilikom buđenja ne bude niska.
  • Stvorite vezu s bebom. Dva puta dnevno, po pet, deset minuta razmišljajte o svojoj bebi (na primjer poslije buđenja i prije spavanja). Udobno se smjestite i stavite nježno ruke preko trbuha. Obratite pozornost na disanje i počnite razmišljati o svojoj bebi i o tome kakav roditelj želite biti. To je idealan način povezivanja sa bebom.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 9. do 12. tjedna trudnoće!