BEBA: Iako je dugačka jedva više od 40 mm i teži manje od 8 grama, vaša beba sada ima skoro sve organe, no u minijaturnom obliku.

Ovo je posljednji tjedan kada će vašu bebu zvati embrio. Od sljedećeg tjedna beba postaje fetus.

Glava sada čini polovinu bebinog tijela. Zbog brzog razvoja mozga (svake minute stvori se 250 000 novih moždanih stanica!) čelo joj je izbočeno. Uši su sve uočljivije.

Nastavlja se razvoj šačica i stopala, palac se počinje razlikovati od drugih prstića. Beba sada može savijati udove. Ruke su zgrčene u šaku i prekrižene preko srca, a noge mogu biti skupljene ispred tijela. Uočljivi su noktići na rukama i nogama, a dlačice (nježne kao kod breskve) počinju rasti po čitavoj koži.

Obris kičme se jasno vidi kroz prozirnu kožu, a živci se počinju protezati kroz leđnu moždinu.

Sada beba guta plodovu vodu i izbacuje je. Vitalni organi – uključujući bubrege, crijeva, mozak i jetru – su na mjestu i djelomično počinju sa svojim funkcijama, ali će se i nadalje razvijati do kraja trudnoće.

U sljedećim tjednima, beba će udvostručiti dužinu – blizu 80 mm.

MAMA: Još uvijek nema drastičnih promjena u vašem fizičkom izgledu i težini. Uglavnom i dalje možete nositi svoju garderobu (ali izbjegavajte tijesne traperice).

Visoka razina hormona trudnoće beta hCG razlog je što neke trudnice i dalje imaju mučnine. U razdoblju od 12. do 16. tjedna razina ovog hormona opada, a zajedno s tim prestaju i problemi sa mučninom.

Razdražljivost može biti izražena ovih dana. Sada vas nerviraju stvari o kojima ranije niste brinuli.

Mogu se pojaviti nesvjestice ili vrtoglavice (obično prilikom naglog mijenjanja položaja), a razlog tome je promjena krvnog tlaka.

Što vam je činiti?

  • Unosite dovoljno tekućine. Ne zaboravite piti više tekućine (oko šest čaša vode dnevno), ona vam je potrebna za proizvodnju krvi, plodovu vodu kao i za izbacivanje nepotrebnih otpada iz organizma.
  • Izbjegavajte alkohol i cigarete. Do mnogih deformacija u razvoju dolazi do kraja devetog tjedna, tako da je sada manji rizik za pojavu teže tjelesne anomalije. Beba je manje podložna utjecaju većine infekcija i lijekova, ali to ne znači da je ona potpuno zaštićena. Vi i dalje trebate izbjegavati alkohol i cigarete.
  • Vrijeme je za kupovinu. Ako vas bole grudi, kupite pamučni čvrst grudnjak. Dobar izbor je grudnjak za dojilje (probajte par komada kako biste vidjeli koji vam je najudobniji).. Vodite računa o tome da će vam biti potreban broj ili dva veći. Donje rublje i bikini za trudnice mogu biti broj veći jer će vaši brojevi rasti kako će trudnoća napredovati.

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 9. do 12. tjedna trudnoće!