BEBA: U ovom tjednu najznačajniji je razvoj refleksa. Šake bebe počet će se skupljati i širiti, nožni prsti svijati, mišići očiju kontrahirati, a usta će izvoditi pokrete sisanja. Ako prstom blago pritisnete trbuh, beba će se meškoljiti, ali vi to i dalje nećete osjetiti.


Lice je sada potpuno ljudsko: oči su smjestile na svoje mjesto na licu kao i uši. Prstići na rukama i nogama su se razdvojili, a kosa i nokti nastavljaju rasti.


U ovom razdoblju beba počinje gutati manje količine plodove vode te je urinom izbacuje natrag u plodovu vodu. Nepotrebne i otpadne tvari se putem pupkovine i posteljice predaju krvnim žilama majke, a njezin organizam ih dalje eliminira uobičajeno.


U međuvremenu, živčane stanice i živci se munjevito razmnožavaju.


Beba je sada dugačka nešto više od 65 mm, a teška je oko 14 grama.



MAMA: Vaša maternica je narasla toliko da vaš ginekolog može osjetiti njen vrh u donjem dijelu abdomena, malo iznad stidne kosti (u ovom razdoblju je veličine oko 10 cm).


U ovom razdoblju se pojačava žgaravica koja se manifestira kao peckanje koje se često javlja u području gornjeg dijela grudi do donjeg dijela grla. Zbog čega se ona javlja? Tijekom trudnoće, posteljica proizvodi puno hormona progesterona koji opušta tkiva između jednjaka i želuca. Pogotovo kada ležite, želučana kiselina se može vratiti gore, što izaziva neugodno peckanje. Nekim ženama će se ovaj problem javiti kasnije, kada narasla maternica pritisne želudac. Kako ćete to podnositi ovisi o tome imate li blaži oblik žgaravice koji će vas ustvari pomalo mučiti ili će žgaravica biti intenzivna, neugodna i zabrinjavajuća.



Što vam je činiti?



  • Nova garderoba. Ako se još uvijek niste udebljali i niste spremni za trudničku odjeću, sigurno ste bez sumnje primijetili da vam je struk malo zadebljan i da vam je udobnije u ležernijoj odjeći. Počnite razmišljati o novom imidžu i trudničkoj garderobi.



  • Putovanje. S obzirom da sljedeći tjedan ulazite u drugo tromjesečje trudnoće, koje će biti najugodnije (u prvom će vas mučiti mučnina i pospanost, a u posljednjem bit ćete već toliko veliki da će vam svaki korak biti otežan) sada je pravo vrijeme da isplanirate neki mali put ili izlet sa svojim mužem. Uživajte što više u zajedničkim trenucima ljubavi, intimnosti i nježnosti.



  • Napravite budžet za bebu. Planirajte sa svojim partnerom troškove za bebu – odjeća, hrana, pelene, igračke. Razmislite kako možete uštedjeti.




VIDEO prikaz razvoja BEBE od 9. do 12. tjedna trudnoće!