ultrazvuk, trudnoća

13. tjedan trudnoće

BEBA: Tijelo bebe sada postaje razmjerno veliko u odnosu na glavu. Ona je sada samo trećina bebinog tijela. Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Formirali su se otisci prstiju. Vene i organi su sada jasno vidljivi kroz bebinu još uvijek prozirnu kožu. Ona sada može pomicati ruke i prstiće, može se smiješiti, mrštiti i sisati svoj palac.

Ako nosite djevojčicu u njenim jajnicima je sada nešto više od dva milijuna jajašaca.

Vaša beba je dugačka skoro 76 mm (veličina breskve), a teška je oko 28 grama.

 

MAMA: Ovo je posljednji tjedan prvog tromjesečja i rizik od spontanog pobačaja je značajno manji u odnosu na početak trudnoće.

Vaše dojke su i dalje vrlo osjetljive i uvećane. Iako je porođaj mjesecima daleko, one već sada mogu proizvesti pokoju kap kolostruma – visokohranjivog prvog mlijeka kojim će se beba hraniti prvih par dana po rođenju (prije pojave prvog mlijeka).

Mnogi parovi u ovom razdoblju primjećuju pojačanju želju za seksom.

Što vam je činiti?

  • Razgovor sa ginekologom. S ciljem da budete sigurni u “normalan” tijek svoje trudnoće, saznajte koje sve testove treba napraviti i zbog čega se pojedini rade, što oni pokazuju i koje su njihove normalne vrijednosti. Ako vam nešto nije jasno, ne ustručavajte se pitati. Liječnici za to i služe da vam odgovore na pitanja o zdravlju.
  • Kutak za bebu. Ovo je idealno vrijeme za preuređivanje i sređivanje doma. Razmislite je li vaš stambeni prostor pogodan za bebu i imate li mogućnost bebi osigurati zasebnu sobu. Ako je to nemoguće, odvojite neki kutak vaše sobe koji će biti namijenjen novom članu obitelji! Sada je vrijeme da planirate i realizirate svoje zamisli i da renovirate dom pred dolazak prinove.
  • Roditeljstvo. Porazgovarajte sa svojim partnerom o roditeljskim ulogama. Za početak, pokušajte kreativnu igru pisanja: svako od vas neka napravi dvije liste, jedna s nazivom "moja majka uvijek…" a druga "moja majka nikada…", a zatim isto napravite s nazivom "moj otac uvijek/nikada". Kada to ispišete razgovarajte i zajedno odlučite koje modele ponašanja poštujete, a koje biste htjeli promijeniti kod odgoja vašeg djeteta.

 

VIDEO prikaz razvoja BEBE od 13. do 16. tjedna trudnoće!

Pročitajte i:

prvo tromjesečje trudnoće: fizička aktivnost i pripreme za porod

Kako se pripremiti za lakši porođaj?

Nastavljamo sa serijom video-vježbi za trudnice s mag. kineziologije Lanom Novotom. Stigli smo do 11.…

1. tjedan trudnoće

1. tjedan trudnoće

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje mjesečnice kada u principu niste još uvijek trudni.…

ljubav, seks

2. tjedan trudnoće

Vrijeme je ovulacije. Vi ste plodni samo 24 sata zato što zrela jajna stanica ne…

test trudnoće, ljubavni par, seks

3. tjedan trudnoće

BEBA: Ovo je tjedan kad dolazi do začeća. U vašem trbuhu se događa puno toga.…