Četvrta trudnoća i prava trudnica

Naša korisnica Dragica uskoro će po četvrti puta postati mama i zanima je koja su njezina prava. Naša pravnica Nataša Novaković daje iscrpan odgovor.

Korisnica DRAGICA postavila je pitanje našoj pravnici Nataši Novaković:

Trudna sam po četvrti put i termin poroda mi je 30. ožujka 2009. godine. Zanima me koja su, po novom zakonu, moja prava pošto sam počela raditi 1. srpnja 2008.godine. Imala sam prekid radnog odnosa u trajanju od osam mjeseci. Unaprijed hvala!

Odgovor pravnice:

Kao zaposlena majka, prema novom Zakonu, imate pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta s tim da ga obvezno morate koristiti od 28 dana prije dana očekivanoga poroda neprekidno do 42. dana poslije poroda. Možete početi koristiti rodiljni dopust i 45 dana prije dana očekivanoga poroda, prema nalazu i ocjeni izabranog doktora ginekologa.

Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta imate pravo na roditeljski dopust koji se može koristiti do osme godine života djeteta, ovisno o broju djece. Zaposleni roditelj po isteku rodiljnog dopusta na ima pravo na roditeljski dopust u trajanju do 6 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja, pa tako zaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju do:

  • 6 mjeseci, za prvo i drugo rođeno dijete
  • 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako naredno dijete

Dakle, Vi imate pravo na 30 mjeseci roditeljskog dopusta s obzirom da ćete imati četvoro djece. Pravo na roditeljski dopust u pravilu koriste oba zaposlena u jednakom trajanju do 3 ili 15 mjeseci, a mogu ga koristiti pojedinačno, obostrano istovremeno ili naizmjenično, sukladno osobnom dogovoru.

Za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust kao zaposleni roditelj imate pravo na naknadu plaće u iznosu 100 posto od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, a koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda.

Za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust imate pravo na naknadu plaće, koja za puno radno vrijeme ne može iznositi više od 80 posto proračunske osnovice mjesečno, u trajanju od 6 mjeseci, počevši od prvog dana korištenja prava. Po isteku 6 mjeseci njegova korištenja imate pravo na naknadu plaće u iznosu od 50 posto proračunske osnovice mjesečno.

Nataša
Nataša Novaković je rođena 1975. u Zagrebu, završila je VII Opću gimnaziju i Pravni fakultet, te nakon diplome (diplomski rad na temu izvanbračne zajednice hm) započela raditi kao odvjetnički vježbenik. Nakon položenog pravosudnog ispita ostaje u odvjetništvu još godinu i pol, nakon čega shvaća da to nije za nju i odlazi raditi u banku. No nakon 6 mjeseci shvaća da niti to nije dovoljno zanimljivo i prelazi u Ured Vlade RH za socijalno partnerstvo gdje stječe mnoga iskustva no zbog male plaće (državna služba je stvarno podplaćena) prelazi na posao na kojem se i trenutno nalazi u Hrvatsku udrugu poslodavaca. Trenutno je na rodiljnom dopustu pa otud i zanimanje za ovu temu.

Pročitajte i:

Zašto manja porodiljna naknada?

Korisnik iz Zagreba pita pravnicu zašto je porodiljna naknada njegove supruge manja od zakonskog minimuma.…

Porodiljna naknada nakon osam mjeseci staža

Korisnica Josipa zanima se za visinu porodiljnih naknada. Odgovor daje pravnica Nataša Novaković.Pitanje: Zanima me…

Trudnoća, porodiljna naknada i papirologija

Pravnica Nataša Novaković odgovara na pitanje naše korisnice o visini porodiljne naknade i drugim pravnim…

Što nakon otkaza tijekom porodiljnog dopusta?

Što se dogodi ako se tvrtka ugasi tijekom trajanja porodiljnog dopusta? Koja su prava nakon…