Troje djece, naknada za dijete i otkaz

Korisnica mariachi ima troje djece, a dogodilo joj se da je referentica Zavoda za zapošljavanje izbriše iz evidencije jer “nije isplativa”. Ima li mariachi pravo na naknadu za treće dijete? Odgovara pravnica Nataša Novaković.

Korisnica mariachi postavila je pitanje našoj pravnici Nataši Novaković:

Poštovani zbog sporazumnog otkaza u bivšoj firmi kojeg sam dobila početkom 2006. godine, nisu mi priznali pravo na porodiljnu naknadu za drugo, a ni za treće dijete. Neposredno nakon tog otkaza ostala sam trudna i rodila u listopadu 2006. Pet mjeseci kasnije opet sam zatrudnila i rodila treće dijete u prosincu 2007. godine. U međuvremenu se nisam uspjela zaposliti. Redovno sam se javljala na Zavod za zapošljavanje, do kolovoza ove godine, kad mi je referentica rekla da joj nisam isplativa, jer mi je dijete malo i ne mogu još tražiti posao, a na burzi trebaju biti samo ljudi koji traže posao i ispisala me iz evidencije. S obzirom da se zakon mijenja, ima li kakve šanse da dobijem naknadu za treće dijete do treće godine starosti? Napominjem da sam na negativno rješenje podnijela tužbu na Upravni sud jer smatram da jedan otkaz nije trebalo uzimati u obzir za dva djeteta.

Odgovor pravnice:

Pretpostavljam da kad kažete da ste dobili sporazumni otkaz mislite da ste pristali na njega, jer naime, kako i samo ime kaže on je sporazum između dvije strane, a ne jednostran akt. Što se tiče odgovora referentice da joj niste isplativi i da još ne možete raditi, to je njena nedopustiva i subjektivna ocjena, s obzirom da se vi možete zaposliti odmah nakon 42 dana nakon poroda te bi se njeno ponašanje trebalo prijaviti.

Novi Zakon koji stupa na snagu od siječnja 2009. godine propisuje da osobe koje su se na dan stupanja na snagu novog Zakona zatekle u korištenju prava na rodiljni dopust i rodiljnu naknadu mogu pisanim zahtjevom od mjesno nadležne ustrojbene jedinice Zavoda zatražiti ostvarivanje tog prava prema odredbama novog Zakona ako je to za njih povoljnije.

Vi biste prema novom Zakonu bili roditelj izvan sustava rada i kao takvi imali biste pravo na novčanu pomoć tijekom rodiljne i roditeljske brige o novorođenom djetetu, što podrazumijeva razdoblje od rođenja djeteta do navršenog 6. mjeseca života djeteta, a pod roditeljskom brigom razdoblje od 6. mjeseca do navršene 1. godine života djeteta, za prvo i drugo rođeno dijete ili do navršene 3. godine života djeteta kod rođenja blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta.

Međutim, kako vi niste korisnik prava na rodiljni dopust niti naknadu, a vaš zahtjev je već negativno rješen, mislim da neće biti prostora za dobijanje naknade za treće dijete, osim ako Upravni sud ne donese rješenje u vašu korist.

Nataša
Nataša Novaković je rođena 1975. u Zagrebu, završila je VII Opću gimnaziju i Pravni fakultet, te nakon diplome (diplomski rad na temu izvanbračne zajednice hm) započela raditi kao odvjetnički vježbenik. Nakon položenog pravosudnog ispita ostaje u odvjetništvu još godinu i pol, nakon čega shvaća da to nije za nju i odlazi raditi u banku. No nakon 6 mjeseci shvaća da niti to nije dovoljno zanimljivo i prelazi u Ured Vlade RH za socijalno partnerstvo gdje stječe mnoga iskustva no zbog male plaće (državna služba je stvarno podplaćena) prelazi na posao na kojem se i trenutno nalazi u Hrvatsku udrugu poslodavaca. Trenutno je na rodiljnom dopustu pa otud i zanimanje za ovu temu.

Pročitajte i:

Zašto manja porodiljna naknada?

Korisnik iz Zagreba pita pravnicu zašto je porodiljna naknada njegove supruge manja od zakonskog minimuma.…

Porodiljna naknada nakon osam mjeseci staža

Korisnica Josipa zanima se za visinu porodiljnih naknada. Odgovor daje pravnica Nataša Novaković.Pitanje: Zanima me…

Trudnoća, porodiljna naknada i papirologija

Pravnica Nataša Novaković odgovara na pitanje naše korisnice o visini porodiljne naknade i drugim pravnim…

Što nakon otkaza tijekom porodiljnog dopusta?

Što se dogodi ako se tvrtka ugasi tijekom trajanja porodiljnog dopusta? Koja su prava nakon…