Čuvanje nećaka

Snaga i volja pojedinca nepobjedive su prirodne sile, a ljubav i razumijevanje pobjeđuju sve prepreke. Osim ako su prepreke mlađe od šest godina, a vaše se odgajateljsko iskustvo svodi na čitanje “Slobodne djece Summerhilla” – kaže Zrinka nakon što je provela tri dana čuvajući svoje nećake

Mislili su da će nas slomiti, govorili nam da nismo dorasle zadatku, predviđali nam tegobnu budućnost, krv, znoj i suze. No mi smo prkosno ustale te uzdignuta čela i stisnute šake rekle: "Mi to možemo"! Vjera u snagu i sposobnost pojedinca vodit će nas kroz sve nedaće, a ljubav pronaći svoj put do sretnog završetka.

Sve dok u petak Jack nije odlučio da nas ne ferma ni za suhu šljivu i da će on, kao još jedan snažan i samovoljan pojedinac, ostvariti svoj dugo sanjani životni cilj - gledanje crtića od deset ujutro do sedam navečer. "Baš genijalno", mislio si je, grickajući poklopac baterija na daljinskom upravljaču "Starci su otišli na tri dana u Francusku i ostavili me s ove dvije luzerice. Ajmo vidjet koliko NJIMA treba da mi zaprijete vojnim vrtićem u novomeksičkoj pustinji"!

Baka ga je mamila paradajz juhom s noklicama, zbog koje inače prodaje vitalne organe, bližu i daljnju rodbinu, najnovije figure Bionicla i Power Rangersa, a u nuždi čak i rijetke kolekcionarske primjerke lokomotive Thomasa i njegovih prijatelja. Nije uspjelo. Ja sam mu obećavala da će, ako treba, intravenozno primati barele čistog šećera sve dok ne oboli od dijabetesa, zbog čega je inače spreman moljakati na koljenima, uz obilne doze klanjanja. Nije me ni pogledao. Čak mu je i mlađi brat u nekoliko navrata rekao da je sad već zbilja dosadan, što je ekvivalent situaciji u kojoj se fanatični propovjednik odriče Biblije ili zadrta obožavateljica Zdravka Čolića, ali rezultata nije bilo.

Na kraju je baka odustala od svih humanitarnih i hipijevsko-attachment-parenting metoda pregovaranja s jednako vrijednim ljudskim bićem koje ima pravo na svoje mišljenje, silom mu otela daljinski iz ruku, ugasila mu televizor i nekoliko desetaka puta ponovila: "Moš se derat odavde do Kosova, crtića više nema ni da me potplatiš". Potom smo ga odveli na šišanje. Mislim da je u glavi smišljao tužbu međunarodnom sudu pravde ili barem scenarij za film iz rubrike "Nepravedno mučeni u Gvantanamu".

Drugi je problem nastupio u subotu, kada smo ih odlučile povesti u zoološki vrt. Nisu imali prigovora na aktivnost. Nisu se čak ni opirali prosvjednim paljenjem Cartoon Networka. Zapali su u modus operandi koji, kasnije sam saznala, većina roditelja djece mlađe od dvanaest godina naziva "klasika" ili "a šta misliš, zašto sam ja dobila gastritis". Evo kako je to izgledalo u praksi:

JA: Dečki, tu sam vam na krevet stavila hlače. Dajte ih, molim vas, obucite.

ONI: (slažu tračnice na podu u dnevnom boravku)

JA: Dečki, jeste me čuli? Hlače. Obucite ih.

ONI: (pokušavaju Samu ugurati lokomotivu u nosnicu)

JA: Halo? Jack? Sam? Ostavite sad tračnice i obucite hlače.

ONI: (naganjaju se na relaciji dnevni boravak-kupaonica s hlačama na glavi)

JA: Prekinite! OBUCITE HLAČE!

ONI: (Sam se dere ko vol jer mu je Jack ciferšlusom zakopčao nos)

JA: Sad mi vas je zbilja dosta! Skinite hlače s glave i obucite ih!

ONI: (skaču po krevetu u bakinoj sobi)

JA: OBUCITE HLAČE! OBUCITE HLAČE! OBUCITE HLAČE!

ONI: (s jednom nogavicom na ruci, a s drugom na nozi izvode igrokaz radnog naslova "Sad ću tako tresnut dok trčim da ćemo morat ić na traumu")

JA: Dobro, jeste li vi gluhi ili šta? HLAČE! OBLAČENJE!

ONI: (piju vodu jer su jadni žedni i gledaju me nevinim dječjim pogledom iz repertoara: "Tko je ova histerična zlostavljačica nedužne dječice"?)

JA: (nešto mirnije) Okej, dečki, sad smo se malo igrali, malo sekirali tetu, malo pili vodice, a sad idemo obuć hlače pa u zoološki gledat lava i tigra.

ONI: (pogleda uperena u daljinu kontempliraju univerzum)

JA: (jednog po jednog ih hvatam među svoje butine i na silu im oblačim hlače) E, pa ne’š ti mene za***avat, majku mu staru! Obući ćeš hlače, ići ćeš u zoološki vrt i bogme ćeš se tamo dobro zabavljati pa makar te na lajni ko pesa morala vodit!

Inače smo se izvrsno slagali. Čak su mi i dopustili da tresnem na nos dok ih pokušavam spriječiti da s maksimirskih klupa naglavce skaču u šljunak. I nisu se bunili kad bi im baka svake večeri, nakon tri različita ponuđena hranjiva i zdrava obroka, na kraju skuhala hrenovke.

Snaga i volja pojedinca nepobjedive su prirodne sile, a ljubav i razumijevanje pobjeđuju sve prepreke. Osim ako su prepreke mlađe od šest godina, a vaše se odgajateljsko iskustvo svodi na čitanje "Slobodne djece Summerhilla".

Zrinka
Zrinka Pavlić rođena je 1971. u Zagrebu pod istim imenom i prezimenom koje nosi i danas. Simptomi njezine urođene i neizlječive skribomanije pojavljuju se u raznim časopisima (Nacional, Cosmopolitan, Plan B) i na sve rjeđe ažuriranom blogu (zrinskopismo.blog.hr), a možete ih nabaviti i u knjižarama, u obliku njezina nagrađenog prvijenca, zbirke "Svijet i praktična žena". Nema roditeljskih iskustava, ali je promatrač i povremeni simpatizer.

Pročitajte i:

Zašto manja porodiljna naknada?

Korisnik iz Zagreba pita pravnicu zašto je porodiljna naknada njegove supruge manja od zakonskog minimuma.…

Porodiljna naknada nakon osam mjeseci staža

Korisnica Josipa zanima se za visinu porodiljnih naknada. Odgovor daje pravnica Nataša Novaković.Pitanje: Zanima me…

Trudnoća, porodiljna naknada i papirologija

Pravnica Nataša Novaković odgovara na pitanje naše korisnice o visini porodiljne naknade i drugim pravnim…

Što nakon otkaza tijekom porodiljnog dopusta?

Što se dogodi ako se tvrtka ugasi tijekom trajanja porodiljnog dopusta? Koja su prava nakon…